Dünyada İş Kazalarının İstatistik Verileri Ve 2022 İsg İdari Para Cezaları

DÜNYADA İŞ KAZALARININ İSTATİSTİK VERİLERİ VE 2022 İSG İDARİ PARA CEZALARI

Mesleki hayatımda çok sevdiğim bir söz ile başlamak istiyorum. “Hayat riskli bir sözleşmedir ve kazasız yol yoktur.” Çalışma hayatımızda günümüzde alınan tüm tedbirlere rağmen maalesef iş kazaları eksik olmuyor. Bu durumun en temel nedeni ne yazık ki kurallara uyulmaması ve kuralların uygulanmamasıdır. Bu kapsamda İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda hem dünya genelinde hem de ülkemizde iyi bir tablo ile karşı karşıya olmadığımız da ortadadır.

Aslında ülkemizde yasal düzenlemeler Avrupa standartları seviyesindedir. Fakat buna rağmen iş kazaları oldukça fazladır. Ülkemiz iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sıradadır. Bu durumun nedeni 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir düzenleme olduğu halde işverenlerimiz ve çalışanlara yönelik yeterli denetimlerin yapılamamasıdır. Ne yazık ki ülkemizde şöyle bir gerçekte var. Yapılan denetimlerde de denetim ekibi denetimin yapıldığı işyerinden ayrılır ayrılmaz, yine kuralların çiğnenmesi, uygulamaya bağlı kalmama ve kalınan yerden devam edilmesidir. Haliyle bu sonuçla birçok olumsuz veri sayabiliriz. Hem ülkemizde hem de dünyamızda sayılarla bu durumu açıklayacak olursak yani istatistik verilere bakacak olursak;

Dünyada genelinde Dünya Sağlık Örgütü ( ILO ) 2018 yılı resmi verilerine göre toplamda 3.3 milyar çalışan vardır. Türkiye de ise bu sayı TÜİK 2021 verilerine göre 30 milyon 141 bin kişidir. 2 milyar çalışanın da kayıt dışı çalıştığı düşünülmektedir.

DÜNYADA ; İş ile ilgili hastalıklar nedeniyle yılda 2 milyon ölüm olurken, iş kazaları nedeni ile yılda 321.000 ölüm gerçekleşmektedir. Yılda 160 milyon ölümcül olmayan iş ile ilgili hastalık ve 317 milyon ölümcül olmayan iş kazası görülmektedir. Yani tüm dünyada her 15 saniyede 1 çalışan iş kazası veya meslek hastalığı nedeni ile ölmekte, 151 çalışan iş kazası geçirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ( ILO ) bu durumu “Gizli salgın” olarak nitelendirmekte, Avrupa ülkelerinde iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu yılda 550 ölüm, 75.000 tam maluliyet görülmekte, 149 milyon iş günü, 20 milyar Euro kaybedilmektedir.

ÜLKEMİZDE ; Türkiye’de her gün 217 iş kazası olmakta, 4 işçi, iş kazası sonucu hayatını kaybetmekte, 5 işçi iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir. Yılda 2 milyonun üzerinde iş günü kaybı ve 4 milyar liradan fazla maddi kayıp meydana gelmektedir. En çok iş kazaları Maden, inşaat, tekstil ve kimya sektörlerinde görülmektedir.

Değerli okuyucularımız,

Milyonlarca insan için, çalışarak daha iyi yaşam kurmak gittikçe zorlaşıyor. Kazaların görünmeyen maliyetleri, görünen maliyetlerin çok ötesindedir. Tüm bunların ötesinde, “insan hayatı paha biçilemez!..”

Aslında bu kadar çok şey yazmış söylemiş iken, bu şekilde sonuçlandırmamayı istedim. Bu kadar sonucun yaptırımları olmalı ve benimde buna kayıtsız kalmamam gerekirdi. 2022 yılı için geçerli olan ve uygulamaya konulan Resmi Gazete’nin 27 Kasım 2021 tarihli nüshasında yayımlanan 533 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile İSG idari para cezalarını hatırlatmak istedim. Tüm ayrıntıları ile göreceğiniz bu cezalar için tıklayınız.

İdari para cezalarının dosyasını indirmek için tıklayınız.

Bilgi ile sevgi ile esen ile.

Keyifli okumalar…

KAYNAK :

https://www.csgb.gov.tr/isggm/hizmetlerimiz/idari-para-cezalari
https://www.nhumandanismanlik.com/post/dunyada-istihdam-ve-sosyal-gorunum-trendler-2019

Bu Yazıyı Paylaşın