Yetkinlik Bazlı Mülakat Gerçek Star Kimdir

Yetkinlik Bazlı Mülakat Gerçek Star Kimdir

YETKİNLİK BAZLI MÜLAKAT NEDİR?

İş görüşmesi (Mülakat), İnsan Kaynakları seçim sürecinin önemli bir aşamasıdır. İşveren ile aday arasında gerçekleşerek belirli olan bir pozisyon için karşılıklı görüşme olarak kısaca tanımlanabilir. Davranışsal iş görüşmesi olarak da adlandırılan yetkinlik bazlı mülakat, son dönemlerde uzmanlar tarafında sık tercih edilen mülakat türlerinden biridir. İş görüşmelerinde sorulan klasik sorulardan farklı olarak yetkinlik bazlı soruların da adaya yöneltilebilmesini sağlar. Bu mülakat türü; geçmişte yaşanmış olaylara sergilenen davranışın, gelecekteki performansın belirleyici bir göstergesi olarak görülür.

Yetkinlik; bireyin iş hayatında sahip olması gereken bilgi, davranış ve becerileri kapsar. Aynı zamanda kişinin uygun olduğu pozisyonu belirlemede etkilidir. Yetkinlik bazlı mülakat soruları, pozisyonlara göre değişiklik göstererek, belli yetkinlik ve beceriyi objektif bir şekilde ölçmeyi hedefler. Adaydan, yapmak istediği ya da yapabileceklerini değil de yaşanmış olan olayları anlatması beklenir. Olay karşısında nasıl bir davranış sergilediği, tepkisini ve eğer olay karşısında bir sonuç elde etmişse bunu nasıl gerçekleştirdiğini anlatması istenir. Yetkinlik bazlı mülakat gerçekleştirilirken adaylara konuşmaları için fazla süre verilerek detaylı bilgi edinilmeye çalışılır. Genel istatistiklere bakılarak mülakat süresinin %75- 80’ini kapsayacak şekilde adayın konuşması sağlanmalıdır. Konuşma bitiminde uzmanlar, pozisyon ile ilgili aranan özellikleri ön planda tutup adayın vermiş olduğu cevaplara bakarak gelecekteki performansını öngörmeye çalışır.  

YETKİNLİK BAZLI MÜLAKATTA SORULABİLECEK ÖRNEK BİRKAÇ SORU

Stres Yönetimi

Baskı ve stres altında çalışmak zorunda kaldığınız bir zamanı anlatır mısınız? Nasıl bir süreç izlediniz?

İletişim

Önceki iş arkadaşlarınızla ya da yöneticinizle yaşadığınız sorunlardan örnek verir misiniz? Sorun yaşamadıysanız, sizce iş ortamında karşılıklı etkili iletişim nasıl sağlanmalıdır? Peki sizce siz neden hiç sorun yaşamadınız?

Zaman Yönetimi

Gün içinde birden fazla iş ve sorumluluğunuzun olduğu bir günden bahseder misiniz?  O günü nasıl etkin bir şekilde yönettiniz?

Problem Çözme Becerisi

Son çalıştığınız firmada yaşamış olduğunuz en büyük problem neydi? Nasıl başa çıktınız?

Takım Çalışması

Takım üyesi olduğunuz bir zamanı anlatır mısınız? Takıma sağladığınız olumlu etki neydi?

Yetkinlik bazlı mülakat sorularını cevaplandırırken son dönemlerde çok bahsedilen S.T.A.R tekniği kullanmanız faydalı olacaktır. Bu teknik cevapları daha kolay bir şekilde oluşturmanıza/tasarlamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda mülakatı gerçekleştiren uzman sizin düşünce yapınızı bu teknikle daha kolay anlayabilecektir. Birçok şirket özellikle Amazon bu metot ile soruları yanıtlamanızı ister. 

  • S-ituation/ Durum
  • T-ask/ Görev
  • A-ttitude/ Davranış
  • R-esult/ Sonuç ifade eder.

Durum; yaşadığınız durumu, karşılaştığınız zorluğu anlatın. Görev; sorumluluklarınızı ve üstlendiğiniz görevi açıklayın. Davranış; bu durum sürerken nasıl bir tutum ve davranış sergilendiniz? Burada kendinize odaklanın. Sonuç; süreci nasıl sonlandırdınız, bir değişiklik yaşandı mı?

Bu tekniği kullanırken mutlaka sayısal veriler kullanılın. Örnek; ‘bu sürecin sonunda geçen aya göre satışlarımızda %10 büyüme sağladık’ gibi ifadeler kullanın. Eğer başarısız olduysanız bunu da söyleyin ve nedenlerini karşı tarafa aktarmaya çalışın. Her zaman kendinizle ilgili doğru bilgiler verin ve mülakatlardan önce S.T.A.R tekniği ile çalışmalar yapın. İşinizle ilgili yapmış olduğunuz projelerden bahsederken ya da size yöneltilen yetkinlik bazlı soruları cevaplandırırken bu teknik size kolaylık sağlayacaktır.