Uzaktan Çalışanlar İşten Çıkarmalar Konusunda Daha Endişeli

Uzaktan Çalışanlar İşten Çıkarmalar Konusunda Daha Endişeli

Uzaktan Çalışanlar İşten Çıkarmalar Konusunda Daha Endişeli 

Covid-19 Pandemisi ile birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma yöntemi günümüzde önemli bir konu haline geldi. Hatta iş arayan çalışanlar için bile bir kriter niteliği taşıyor artık. 16 ülkede yapılan araştırmada 2.118 çalışanın %97'si kariyerlerinin geri kalanında en azından zamanın bir kısmında uzaktan çalışmak istiyor.

Araştırmalara göre çalışanların yarısından fazlası hibrit ve uzaktan çalışmanın şirketlerinin kültürünü geliştirdiğine inanıyor. Y kuşağının %61,7'si buna inanırken, baby boomers kuşağının %46,9'u buna inanmaktadır. Bu esnekliğin çalışan bağlılığını önemli ölçüde arttırdığı görülüyor. Bu doğrultularda çalışanlarda oluşan comfort zone dediğimiz olgu oluşuyor. Bu sebeple de çalışanlar işlerini kaybetme risklerine karşı daha tedirgin ve endişeli olabilirler.

Peki bu imkanın olumsuz yönleri var mıdır? Biraz da onu inceleyelim.

Uzaktan çalışmayan birçok insan için ofisten ayrılıp işle ilgili olmayan ofis dışı kişisel hayatlarına odaklanmak önemlidir. Ne yazık ki uzaktan çalışanların böyle bir avantajı bulunmuyor. Aynı araştırmaya ister bir kafede ister bir evde çalışıyor olsun, uzaktan çalışan kişiler iş günlerinin sonunda rahatlayıp kendilerini işten uzaklaştırma konusunda sıkıntı çekiyorlar. Felstead, “Uzaktan çalışanlar, iş ve işle ilgili olmayan yaşamları arasındaki sınırları çizmek konusunda zorluk yaşıyorlar.” diyor. Evde sosyal imkanlar kısıtlı olduğundan hayat bir yerden sonra ciddi olarak monotonlaşabiliyor. Çalışanlar bununla başa çıkmakta sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bu da ruhsal sağlıklarının bozulacağına dair endişelere yol açıyor.

Ofiste olmadığınızda ve bir patron veya yönetici ile yüz yüze iletişim kurmadığınızda, başka insanların sizin iş yükünüzü anlaması zor olabilir. Bu iş yükünün gözle görülememesi çalışanların iş geleceğini olumsuz etkilemektedir. Araştırmaya göre, uzaktan çalışanların iş yoğunluğu daha fazla oluyor. Uzaktan çalışanların %39’u işlerini tamamlamak veya iş yüklerini azaltmak için genellikle resmi iş saatlerinden daha fazla çalıştığını söylüyor.

Bu gibi durumlar sebebiyle insanlar yeni iş arayışına girip aynı durumları sıfırdan yaşamaktan çekiniyor. Özgür bir şekilde iş aramaya bile çekinen insanların işten çıkarılma konusundaki endişeleri de bariz gerçek bir olguya dönüşüyor. 

KAYNAK;

https://www.isnet.net.tr/blogicerik/uzaktan-calismak-remote-working-isnet-blog