Şirketten Ayrılan Yetenekler Nasıl Geri Kazanılır?

Şirketten Ayrılan Yetenekler Nasıl Geri Kazanılır?

ŞİRKETTEN AYRILAN YETENEKLER NASIL GERİ KAZANILIR?

Evet başlığı okuduğunuzda ilk başta hiç de ilginizi çeken bir konu gibi gelmemiş olabilir.

Hele ki bir şirket yöneticisi ya da sahibiyseniz ‘’yok canım daha neler, şirketimden çıkıp gitmiş birini neden bir daha işe alayım ki?’’ demiş bile olabilirsiniz.

İşte tam da bu noktada geçmiş yıllar düşünülünce kalıplaşmış bir şekilde şirketten ayrılan çalışanlara tekrar iş fırsatı vermemenin yavaş yavaş yerini daha esnek tutumlara bırakarak özellikle de son iki yıldır ‘’olabilir aslında neden olmasın ki?’’ durumuna evrilmeye başladığını söyleyebiliriz.

Bu tutum ne oldu da değişmeye başladı diye düşünecek olursak aslında çok da uzağa gitmeden pandemi dönemiyle birlikte şirketlerdeki yoğun işten çıkarma ve çalışanlardaki toplu istifa dönemini hatırlamamız yeterli olacaktır.

Bahsettiğimiz şekilde pandemi döneminde yaşanan bu durumlar sonucunda ve uzaktan çalışma ile daha esnek bir tutum ve strateji belirlemek ve değişime ayak uydurmak zorunda kalan şirketler ve insan kaynakları çalışanları artık işten çıkan çalışanlarına ‘’hoşça kal demek yerine görüşmek üzere’’ yaklaşımı ile yaklaşmaya başladılar.

Peki ama bunu neden yapıyorlar dersiniz? Aslında bunun en önemli nedeni işten ayrılan çalışanların tabii ki de en başta şirketiniz için bir değer yaratan ve maksimum fayda aldığınızı düşündüğünüz yetenekleriniz olmasının yanında, pek çok şirket için böyle bir yeteneğini tekrar işe almak yeni bir çalışan bulmaktan ve belirsizliğin getirdiği olası riskler altına girmekten daha faydalı diyebiliriz.

İşe aldığınız eski yetenekleriniz; ki biz bunlara bumerang çalışanlar da diyoruz, iş yapış süreçlerinize hâkim, şirket ve çalışma kültürünüzü, değerlerinizi ve işleyişinizi oldukça iyi biliyorlar. Bu nedenle, eski yeteneklerin yeniden kazanılması, yeni çalışanları işe almanın maliyetlerini azaltmakla birlikte yaşanması muhtemel olan uyumluluk ve oryantasyon problemlerini de ortadan kaldırıyor. Bunun yanında eski bir çalışanın yeniden işe alımı şirket imajının güçlendirilmesi ve şirkete güven noktasında da avantajlar sağlıyor diyebiliriz.

Günümüzde oldukça yaygınlaşmaya başlayan bumerang çalışanlar hakkında Workplace Trends tarafından yürütülen bir araştırma sonucu elde edilen istatistiklere bakacak olursak;

  • İstifa eden çalışanların %15’i eski şirketine dönüş yaptı.
  • Aktif olarak farklı bir şirkette görev alan çalışanların %40’ı, geçmiş yıllarda çalıştıkları bir şirkete geri dönmeye ılımlı yaklaşıyor. Bu kitleyi Y Kuşağının %46’sı, X Kuşağının %33’ü ve Baby Boomers’ın %29’u oluşturuyor.
  • İK profesyonelleri geçmiş yıllarda sergilenen önyargılı tutumun aksine bugün %76 oranında bumerang çalışanları işe alma konusunda daha ılımlı bir tutum sergiliyor.
  • İK departmanları %40 oranında eski çalışan başvurularına olumlu dönüş yaparak bu başvuruların yarısının olumlu sonuçlandığını bildiriyor.
  • Liderler %51 oranında, şirketlerinden iyi ilişkiler kurarak ayrılan çalışanların başvurularına yüksek veya çok yüksek öncelik verdiklerini belirtiyor.

Peki eski yeteneklerimizi tekrar işe almak için nasıl bir yol izlememiz gerekir?

Bunun ilk adımı tabii ki de çalışanımız işten ayrılma isteğini söylediği ilk andan itibaren başlıyor. Bu yüzden de işten çıkış mülakatı yeteneklerin geri kazanımındaki ilk adımı oluşturuyor diyebiliriz. İşten çıkış mülakatında çalışana değer verdiğinizi ver her zaman geri dönebileceğine dair bir açık kapı bıraktığınızı hissettirmeniz oldukça önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Çıkış mülakatı ile yapılan görüşmede yeteneklerinizin neden şirketi terk ettiğini doğru anlayıp bazı problemleri ortadan kaldırmanız oldukça önemli. Bu yüzden eski yeteneklerinize firmanızda neler olup bittiğini, yeni fırsatlarınızı ve eski çalışanlarınızın geri dönmeleri durumunda onları nelerin bekleyebileceğini anlatabilirsiniz.

Bununla birlikte çalışanımız işten çıktıktan sonra bile kendisi ile bir şekilde iletişimde kalarak bayram, yeni yıl ve yaş günü gibi özel günlerin kutlanmasını sağlayabilirsiniz.

Özellikle son iki senedir oldukça yoğun bir değişim ve dönüşüm içerisinden geçen İK profesyonelleri ve liderler, çalışanların farklı deneyimler kazanmasının avantajlar sağlayabileceğini keşfetmeye devam ediyorlar ve etmeye de uzun bir süre daha devam edecekler gibi duruyor. Bu süreçle birlikte işten ayrılan bir çalışanını mutlak bağlılığını kaybetmesi noktasında değil yeni deneyimler kazanması noktasında değerlendiriyorlar. Özellikle güzel diyaloglar kurarak ayrılan, iş etiğine sahip çalışanların yeniden işe alımının herkes için fayda sağlayan bir yaklaşım olduğu inancı da günden güne kuvvetleniyor.

 

Kaynakça:

//ikmagazin.com/insan-kaynaklari/sirketten-ayrilan-yetenekler-nasil-geri-kazanilir/

//idenfit.com/blog/bumerang-calisanlar/