Öğrenme Çevikliği (Learning Agility)

Öğrenme Çevikliği (Learning Agility)

Öğrenme Çevikliği ( Learning Agility)

 

Günümüz dünyasında gelişen teknoloji ve araştırma teknikleriyle değişim kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Bu değişimlerle birlikte insanlar yeniyi daha hızlı yakalayabilmek ve efektif olabilmek için yeni öğrenme teknikleri de geliştirmiştir. Bugün ki konumuz da bu öğrenme tekniklerinden en popüleri olan Agile Learning yani Çevik Öğrenme hakkında olacak.  

Digital devrim sonrası ortaya çıkan bu kavramın günümüzde bu kadar popüler olmasının sebebi kuşkusuz arkasında bıraktığı başarıdan kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalara göre Agile düşünerek çalışan kişilerin öğrenmeye daha açık, şirketlerde kilit rol oynayan kişiler olduğu görülüyor. 

Kelime anlamı olarak “Çeviklik” anlamına gelen Agile, bir organizasyonun yeni koşullara uyum sağlayabilme ve yeni iş fırsatları yaratmak için yönünü değiştirebilme yeteneğidir. Kısacası kolay adaptasyon diyebiliriz. 40.000 profesyonelin yanıtladığı bir ankete göre Agile Learning ile kazanılan en önemli kazanımlar; %70 Değişen öncelikleri yönetebilme, %65 Proje Görünürlüğü, %60 Pazara ulaştırma hızı, %59 Takım morali olarak sıralanıyor.  

Peki, Öğrenme Çevikliği yani Agile Learning nasıl geliştirilir? 

Öncelikle yeni durumlar ve belirsizlikler karşısında nasıl hareket ettiğimizi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu farkındalığı yaratarak kendimizi daha iyi tanımalıyız. Bu durumlarda kendimizi geliştirebileceğimiz şeyler ise çok basit; 

  • Bir zorlukla karşılaştığınız zaman aklınızda hemen bir çözüm yolu canlanacaktır. Aklınıza gelen ilk çözümü uygulamak yerine başka ne gibi çözüm yolları yaratabileceğinizi düşünün. 
  • Hepimiz kendimizi belirsiz bir durumun içinde bulabiliriz ve bu durum stres seviyemizi yükseltebilir. Gayet insani bir özellik. Agile Learning’in bize bu durumda önerdiği şey; stres seviyemizi azaltarak, geçmiş tecrübelerimizle bağlantı kurup benzerlik yakalayarak çözüm yolu üretmemiz.  
  • Sürekli yöneticilerinizden ve çalışma arkadaşlarınızdan feedback isteyin. Bazen kendi açığımızı göremeyebiliriz. Bunun en iyi yolu çevremizden feedback isteyip kendimizi bir değerlendirme sürecinin içerisine atmak. Eleştirilere açık olun! 
  • Kesinlikle başarısızlıklarınızı kabul edin ve bunlardan ders çıkarın. Bu sayede kendinize yeni bir rota belirleyebilirsiniz.  

Başlarda bu süreçler sizi zorlayabilir. Ama uyguladıkça istemsiz yapmaya başlayacaksınız. Yeni süreçlere nasıl hızlı adapte olduğunuzu, zorlu süreçlerden nasıl başarıyla çıktığınızı ve daha esnek bir zihninizin olduğunu anlamanız çok uzun sürmeyecek. Ayrıca bu özelliklerle yalnızca iş hayatınızda değil günlük yaşantınızda dahi, daha pratik ve daha stressiz olduğunuzu fark edeceksiniz. Başkalarına ilham olduğunuz zaman yaşayacağınız sevinçten bahsetmiyorum bile... 

 

Sevgiyle Kalın, 

 

 

 

 

 

 

 

https://gelisimseninle.com/tr/haber/detay/146/hizla-degisen-calisma-hayatina-adapte-olmak-ogrenme-cevikligi-nedir