Kariyer Geçiş Değişiminde Zorlanmak (Kuşaklar Arası)

Kariyer Geçiş Değişiminde Zorlanmak (Kuşaklar Arası)

KARİYER GEÇİŞ DEĞİŞİMİNDE ZORLANMAK (KUŞAKLAR ARASI)

İnsanlar doğdukları zamana bağlı olarak kuşaklara ayrılırlar. Her kuşağın ayrı ayrı özellikleri, değer yargıları, tutumları, güçlü ve zayıf yönleri vardır. Günümüzde hayatları zorluk ve yokluk mücadelesiyle yıllarını geçirmiş ve çok büyük tecrübeye sahip olan X kuşağı, ortada kalan Y kuşağı ve adeta teknoloji ile doğmuş z kuşağı dünyamızda en çok görülen, bilinen ve büyük çoğunluğu oluşturan kuşaklardır. X Y Z kuşakları olarak adlandırdığımız bu kuşaklar dünya nüfusunun büyük bir kısmını oluşturuyor. Enteresan bir konu olmalı ki kaleme alırken bile bir Y kuşağı olarak ortada ve farklı düşüncelerdeyim. Bir yanım Z kuşağı gibi yenilikçi değişime açık diğer yanım X kuşağı gibi eskileri özleyerek aramakta ve yeni şeyleri bazen kabul edememekte. Değişik ama keyifli bir ruh hali ile kaleme aldığımı bilmenizi isterim.

Kuşaklar arası konulardan veya geçen zaman diliminden bahsedildiğinde özellikle büyüklerimiz tarafından “Bizim zamanımızda böyleydi. Bizim dönemimizde şöyleydi.” Gibi cümleleri mutlaka duymuşsunuzdur. Geçmiş tarihin her döneminde var olan ve kendi dönemlerine özgü yaşanmışlıkları olan günümüze kadar dillere destan olmuş hem tartışma hem çatışma hem de çözülemeyen bir konu olarak bizlere ulaşmıştır. Çünkü Kuşaklar sahip oldukları özellikler bakımından birbirinden farklı oldukları için birbirlerini anlamama durumlarına çok rastlanılır. Teknolojiye, iş yaşamına, sosyal çevreye, hayata uyum sağlamalarında değişiklik göstermektedir.

Yeryüzü üzerinde bulunan tüm dünya milletlerinin ortak sorunudur aslında kuşak çatışması. Eski ve yenilerin, genç ve ihtiyarların, görüş kavgasıdır bu. Çünkü her kuşak kendinden önceki kuşağın kendilerini anlamadığını düşünür. Haklı haksız taraflar elbette oluyor ama en önemli neden dünya zaman geçtikçe farklılaştığı için insanlar, toplumlarda nasibini alıyorlar. Bu yüzden dönemler itibari ile başta yaşam ve kültürel farklılıkla olmak üzere birçok durum, bakış açısı, duygu ve düşünce doğal olarak değişebiliyor.

Kuşaklar arası çalışma hayatı da ne yazık ki kuşaklar arası çatışmadan en çok nasibini alanlardan biri. Günümüzde X kuşağı özgüveni yüksek ve tecrübeli bir kuşak. Stresli işlerden uzak, yarı resmi ve arkadaşça bir tutum sergilerler. Bireysel çalışmalardan çok takım çalışmalarına severler. Y kuşağı eğitim düzeyi yüksek, açık sözlü başarı odaklı kariyer hedefleri olan bir kuşaktır. Aktif çalışma ortamı isterler. Sosyal ve eğlenceli çalışma ortamları tercihleridir. Otoriteyi sevmezler, terfi etmek isterler. Girişimci ruhları çok yüksek olduğundan kendi işlerini kurmak isterler. Z kuşağı ise çalışma ortamına yeni giren bir kuşaktır. Bilgi ve kaynaklara çok hızlı ulaşırlar. Teknoloji ile doğan bu kuşak teknolojisiz bir dünyayı bilmezler. Bu yüzden farklı kültür ve mekanları tanımalarında etkendir.

Kendilerine has özellikleri olan, farklı düşüncelerle çalışma hayatında olan kuşaklar şimdilik bir arada iş yaşamlarını sürdürmekte. Aslında bir arada olmalarının da olumlu taraflarını görmeleri çok güzel olabilir. Örneğin tecrübelerinden dolayı X kuşağını kendilerine mentor olarak düşünebilirler. X kuşağı mentor olurken yetenekleri ve bilgileri ile Y ve Z kuşakları da X kuşağına özellikle teknolojinin etkisi ile de destek olabilir. Farklı düşünce ve tarzlarını harmanlayacaklarsa bu kuşaklar tam bir takım çalışmasına örnek olup ve mükemmel bir sinerji ortamı yakalayabilirler. Aksi bir durumda tabiki daha da önemli husus SAYGI. Burada saygının önemine dikkat edilmesini isterim ve bilinsin isterim ki zaman geçtikçe kuşak isminiz değişecektir. Yani bugün anlamadığınız, beğenmediğiniz, doğru bulmadığınız kuşakların yerinde yarın sizler olacaksınız. Özellikle kariyer geçişlerinde bu düşünceye hakim olmanızı isterim.

Dün Z, bugün Y ve yarın X kuşağı olacak olan sizlere başta çalışma hayatınızdaki kariyer geçişlerinizde başarılar dilerim.