Durdurun Zamanı! Yetişemiyorum

Durdurun Zamanı! Yetişemiyorum

DURDURUN ZAMANI! YETİŞEMİYORUM!

          “Zaman o kadar hızlı geçiyor ki yetişemiyorum.” “ Vaktim de var ama yetiştiremiyorum.” “Neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum.” Gibi cümleleri çok sık kullanıyorsanız, sizde zamanı yönetemiyor olabilirsiniz. Zamanı yönetemiyor olmanız yönetemeyeceksiniz anlamına gelmiyor. Özel hayatta olduğu kadar profesyonel iş hayatında da zamanla mücadele edildiği gerçeğini unutmamak gerekiyor. Yöneticilerin zamanı doğru planlaması yönetmesi verimlilik oranlarını da olumlu yönde büyük ölçüde etkileyecektir. Birlikte zaman yönetiminin ne olduğunu inceleyelim.

            Zaman yönetimi, kişinin gün içinde ki işlerini zamanı ile doğru planlama ve organize etme sürecidir. Zamanın yönetiminin doğru yapılmasının kişi için birçok faydalı sonuçları bulunmaktadır. En önemli özelliği sağlıklı ve verimli bir çalışma fırsatı yaratılır. Zamanın iyi kullanılamaması verim düşüklüğüne ve kişide stresli çalışmaya bununla birlikte de hataların olduğu bir sonuca sebebiyet verecektir. Zaman yönetimini uygulamaya, işlerinizi önem sırasına göre belirlemek ile başlamalısınız. 

·      Önemli ve acil işlerinizi hemen yapın.

·      Önemli, fakat acil olmayan işleri ne zaman yapacağınıza karar verin.

·      Acil olarak yapılması gereken fakat önemli olmayan işleri, mümkünse başkasına devredin.

·      Önemi ve aciliyeti olmayan işleri daha sonra yapmak üzere bir kenara bırakın.

Birçok yerde de karşımıza çıkan bu düzen önceliklerinizi belirlemede önemli bir rol üstlenecektir. Belirlemiş olduğunuz önem sırasına sadık kalarak işlerinizi bu şekilde bitirerek ilerlemeniz gerekmektedir. 

            Zamanı doğru kullanamamanın sonucunda ortaya çıkabilecek sonuçlar;

  •   Toplantılara verimsiz hazırlanmak,
  •   Stresli yaşam,
  •   İş kalitesinde düşüş,
  •   Verimsiz çalışma

            Etkili zaman yönetiminin bazı ipuçlarını inceleyelim,

·      Önceliklerin Belirlenmesi;

Öncesinde de belirttiğimiz üzere önceliklerin belirlenmesi konusu zaman yönetiminin en önemli ipucu olarak karşımıza çıkmaktadır.

·      Sıralanan İşlerin Bitimi İçin Süre Belirlenmesi;

Bunu belirlerken gerçekçi olunması önemlidir. Kısa bir zaman diliminin belirlenmesi strese ve başarısız sonuca yol açabilecekken doğru zaman diliminin belirlenmesi sizi iştahlandırıp işinizi doğru yaptığınız konusunda emin kılacaktır.

·      Mola Vermeyi Unutmayın;

Zaman yönetimi demek zamanı sürekli iş yapmak için kullanmak değildir. Kişinin dinlemeye de en az çalışmak kadar ihtiyacı bulunmaktadır. Doğru bir mola sistemi işinizde verimlilik ve zamanda yönetim açısından başarıya ulaştıracaktır.

·      Ne Yapılacağına Anlık Değil Planlı Karar Verin;

Yeni bir güne başlangıçta yapacağınız konusunda bilinçli başlamanız zamanı önceden ve doğru şekilde planlamanıza yarar sağlayacaktır. Sonra ki gün ne yapacağınız ile alakalı olarak küçük notlar alın.