Çalışan Refahı Dünyada İlk, Türkiye'de Dördüncü Sırada

Çalışan Refahı Dünyada İlk, Türkiye

ÇALIŞAN REFAHI DÜNYADA İLK, TÜRKİYE'DE DÖRDÜNCÜ SIRADA

Günümüzde teknolojinin hızla değişmesi, küresel çapta sosyal, ekonomik ve ekolojik krizler, insan sağlığını ve yaşamını ne yazık ki büyük ölçüde tehlikeye sokan salgın hastalıkların da çıkması insan hayatını ve düzenini bozmuştur. Maalesef sosyal hayat değişmiş, kültürel hayat durmuş, iş hayatı olumsuz etkilenmiştir.

Yaşamımız gereği çalışmak zorunda olduğumuz dünyamızda çalışmaya bir şekilde devam etmemiz gerekiyordu. Bu durum belirttiğimiz değişikliklerde olduğu gibi çalışma hayatını da değişikliğe uğratacaktı. Değişmiş, değişen ve değişecek olan iş hayatında teknolojinin hızla ilerlediği, bozulan ekonominin ve ortaya çıkan salgın hastalıkların yaşandığı ve özellikle günümüzde çok yaygın olmaya başlayan yapay zekanın olacağı yeni bir çalışma sistemi içerisinde çalışanları neler bekliyor? En önemlisi çalışanların mutluluğu, bağlılığı, çalışma isteği kısacağı refahı nasıl olacak.

1995 yılında kurulan 120 ülkede varlığını dünya çapında sürdüren, yaklaşık 50.000 çalışanı ile başta risk, emeklilik, sağlık gibi konularda profesyonelce hizmetler sunan AON dünyanın en büyük pazar araştırması ve anket şirketlerinden biri olan IPSOS ile ortaklaşa gerçekleştirdiği “küresel çalışan refah araştırması 2022 – 2023” raporu sonuçlarını yayımladı. Ankete Türkiye’de dahil 46 ülkede çeşitli sektörlerden 1.138 şirket katıldı. Ankete katılan şirketlerin faaliyet gösterdiği sektörler içerisinde imalat ve sanayi (yüzde 19) en fazla katılım gösteren sektör olurken bunu toptan ve perakende (yüzde 12) ile finans, sigorta ve emlak hizmetleri (yüzde 9) takip etti. AON'un yayımladığı rapora göre küresel çapta şirketler çalışan refahının kendileri için en öncelikli konu olduğunu söylerken Türkiye’deki şirketler için ise çalışan refahı öncelikler içerisinde küresel trendin aksine dördüncü sırada yer alıyor. Ülkemizdeki şirketlerin öncelikleri arasında ilk sırada yetenekleri çekmek veya elde tutmak konusu bulunuyor. Ayrıca Türkiye’de çalışan refahı konusundaki sorunlara bakıldığında küresel trendlere paralel bir şekilde zihinsel ve duygusal sağlık ilk sırada geliyor.

Küresel çapta şirketlerin en önemli öncelikleri

  • Çalışan refahı (bir çalışanın genel, fiziksel, duygusal, sosyal, kariyer ve finansal sağlığı)
  • Yetenekleri çekmek ve elde tutmak
  • Kârlar ve finansal marjlar (yani, maliyetlerin ve verimliliklerin kontrolü)
  • Ürün ve/veya hizmetlerde yenilik
  • Çevre, sosyal ve yönetişim

Türkiye’deki şirketlerin en önemli öncelikleri

  • Yetenekleri çekmek ve elde tutmak
  • Ürün ve/veya hizmetlerde yenilik
  • Kârlar ve finansal marjlar
  • Çalışan refahı
  • Çevre, sosyal ve yönetim

Değerli arkadaşlar,

Türkiye’de şirketler yeni düzene ayak uydurmak istemektedir. Eskisi gibi gerici bir düşünce ile bakmıyor ve ayakta kalabilmek için çağa ayak uyduruyor. Zaten artık Türkiye’deki şirketlerin çoğu çalışanını düşünmek, değer vermek zorunda. Türkiye’de yüzde 68’ine göre çalışan refahı hala önemini koruyor. Sayısal veriler küresel çapta yayınlanmış rapor ile ortada. Elbette ki çalışanına değer vermeyen, olaylara kötü anlamda farklı bakan kurum ve kişilerde vardır. Dünya eski dünya, Türkiye eski Türkiye değil. Bu düşünce, bu davranış tarzı er ya da geç değişecektir.

 

 

https://hrdergi.com/calisan-refahi-dunyada-ilk-turkiyede-dorduncu-sirada

https://www.AON.com/global-wellbeing-survey ( Raporun tamamı )