Beceri Matrisi

Beceri Matrisi

BECERİ MATRİSİ

Bir kariyer hedefiniz var. Hedefinizde çizdiğiniz ve yürümek istediğiniz yollarınızı planladınız. Kişisel veya iş dünyasında olmak istediğiniz yerler veya çalışmak istediğiniz kişilerle yürümek istediniz. Yürürken öğrenmek, öğrenirken gelişmek ve hedeflerinize ulaşmayı istediniz. En doğal hakkınızı aslında istediniz. Tabi bu süreciniz büyük çabalar gerektiriyor. Çabalarınızdan başarılı çıkmak için birçok engel ile karşı karşıya kaldınız ve tek tek geçtiniz. Bu şekilde düşündünüz mü hiç?

Planımızı belirlerken, hedeflerimizi seçerken ne kadar farklı bakıyoruz ve mücadeleye başlıyoruz değil mi? İstekli başladığınız hedeflerinizde engellerden dolayı kiminiz yoruldu, kiminiz pes etti, kiminiz de başardı. Ama her türlü şu sonuca ulaşıldı. Zor, çok zor. Ama imkânsız değil. Çünkü farkındaydık artık.

Günümüz iş dünyasının giderek ne kadar çok karışık bir hal aldığının farkındasınız artık. İnsan yapısı gereği sürekli bu karışık düzeni toparlamayı, harmanlayıp en iyi sonucu almayı amaçlamıştır. Çabalarında bir düzen istemenin yanında bazı tekniklerden de yararlanmıştır. Son zamanlarda en çok yararlanılan bu tekniklerin en başındaki beceri matrisini duydunuz mu hiç? nedir bu beceri matrisi? nasıl olur? nasıl yapılır?

Beceri matrisi; İlgi alanlarınızı ve hedeflerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Kariyer yolculuğunuzda yönünüzün netleştirilmesini, güçlü yönlerinizin belirlenmesini zayıf ve iyi olmadığınız taraflar ise iyileştirmesini sağlayan yardımcı bir araçtır. Genellikle bir tablo şeklinde gösterilir. Yatay ve dikey eksenlerde belirtilir. Yatay eksende ilgi alanlarımızı sıralarken dikey eksende sıraladığımız bu ilgi alanlarımızın becerilerini listeleriz. Örneğin ilgi alanımız yazılım ise becerimiz programlama dillerini bilmek gibi düşünebiliriz.

Beceri matrisinde İlk adım hedeflerin ve stratejisizlerin belirlenmesi diyebiliriz. Sahip olunan becerileri değerlendirerek eğitim ve geliştirme programları ile eksik becerilerimizi ve bu durumun izlenmesini sağlayabiliriz.

Hızla değişen bir iş dünyası içerisinde olduğumuz günümüzde Yeni teknolojiler, yöntemler ve gereksinimler ister istemez yeni yeteneklere ihtiyaç duyuruyor. Bu nedenle güncel becerilere sahip olmak hayati bir öneme sahip olabiliyor. Eğer ki kariyer inşa etmek istiyorsanız kafa karıştıran bu süreç karmaşasından beceri matrisini en iyi şekilde uygulayarak başarılı bir sonuçla çıkılabilir. Çünkü beceri matrisi rekabet gücünde, kariyer gelişiminde ve hem bireysel hem de organizasyonel başarı yakalamada oldukça önemlidir. Büyük avantaj elde etmemizi sağlar.