İnsan Kaynakları Dijitalleşiyor Mu

İNSAN KAYNAKLARI DİJİTALLEŞİYOR MU ?

Teknoloji artık uyandığımız andan uyuduğumuz ana kadar hayatımızın her evresinde yer alıyor demek yanlış olmayacaktır. Sosyal yaşamımız da bu denli bizimle olan teknoloji neden iş yaşamımızda da bizimle olmasın ki?Artık bir çok işimizi elimizdeki ufacık ekranlardan hallederken neden çalışma alanımızda da dijitalleşmeden yararlanmayalım?  Dijitalleşmeyi doğru kullanır ve yönetirsek gerek mali gerek zamansal olarak tasarruf sağlayabiliriz.

Peki Nedir Dijital İK?

Dijitalleşmenin önemi son dönemlerde daha da fazla karşımıza çıkıyor. Peki Şirketler dijitalleşmek için nasıl adımlar atıyor?

Araştırmalara göre şirketlerin dijitalleşme sürecinde yatırım yaptığı üç departman bulunmaktadır.  Capital’in belirttiğine göre etkilenen üç departman operasyon, bilgi teknolojileri ve insan kaynakları departmanları. Mercer’ın insan kaynaklarının dijitalleşmesi üzerine global düzeyde gerçekleştirildiği araştırma da bu savı destekliyor. Katılımcılarının yüzde 40’ı, yazılı ve yapılandırılmış bir insan kaynakları stratejisinin olduğunu söylüyor. Yüzde 33’ü ise insan kaynakları bulut teknolojilerini yeni dönemde hayata geçirmeye başladıklarını belirtiyor. Şirketlerin yüzde 20’si dijitalleşme sürecinin henüz başında, yüzde 57’si sürecin ortasında ve çok az bir kısmı süreci tamamlamış durumda. Mercer Yetenek Yönetimi ve Toplam Ödüllendirme Türkiye Yöneticisi Goncagül Çamur Uğurlu, insan kaynakları fonksiyonunun henüz dijitalleşmeye yön veren konumda olmadığını söylüyor. “Dijitalleşme konusunda farkındalığın oluşması sürecinde, değişimi yaratan ve yönetmesi beklenen fonksiyonun İK olduğunu görüyoruz” diye konuşuyor.

İşletmelerin de dijitalleşme sürecine uyum sağlaması oldukça önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda; şirket kültürlerinin dijitalleşme ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden  şirketlerin çoğu dijitalleşme yolunda yatırım yapmaya öncelikli olarak insan kaynakları departmanından başlamaktadır. İşe alım süreçlerinden tutun kariyer planlamaya kadar artık tüm süreçler dijital platformlardan yönetiliyor/ gerçekleştiriliyor. Süreçlerin operasyonel sistemden çıkarılıp veri odaklı hale getiriliyor olması ile beraber kurumların kültürleri değişime uğruyor. Süreçlerin veri odaklı olması artık iş yükünü azaltıyor. Bazı şirketler  iş yükünü dijitalleşme ile yüzde yirmi oranında azalttığını dile getiriyor. Dijital İK şirketleri daha ileri götürebilme ve sürdürülebilir rekabette öne geçirmeyi hedeflemektedir.

Dijitalleşen İK Ne Kazandıracak?En can alıcı noktası maliyetler azalacak, insan kaynakları  veri odaklı hale gelecek bu da kağıt israfının önüne geçecektir. Vakit kayıplarına son noktayı koyacak ve artık insan kaynakları süreçleri de daha hızlı harekete geçecek böylelikle verimlilik de aynı oranda artacaktır. Bu da şirket çalışanlarının performansının artması demektir dolayısıyla şirketlerin de performans düzeyleri artacaktır.

Bu Yazıyı Paylaşın