İnsan Gücü Planlaması

İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI

İşletmeyi var eden içerisindeki çalışanlardır. Günümüz değişen ve dönüşen dünyasında çalışanı yönetmek, belirli bir sistem üzerinde çalıştırmak işletmeyi piyasadaki rakiplerinden öne atacaktır, çünkü hedeflerine ulaşmak isteyen bir işletmenin ilk yapması gereken insanı anlamak, onu yönetmeyi bilmektir. İnsan gücü planlamasını firmalarda genel olarak yetenek yönetimi başlığında görmekteyiz, ancak başarılı bir insan gücü planlaması tek bir başlığa sabit kalmadan, stratejik olarak ele alınmalıdır. Kişinin işe girdiği süreçten başlayarak, işe alışması, ekibe alışması, kariyer planlaması, yetkinliklerinin yönetilmesi, eğitimi, kişinin olası işten ayrılması durumunda yerinin nasıl doldurulacağı konularında aslında uzun ve kısa vadeli planlar yapılmalıdır. Bir sürecin planlaması önceden yapılmazsa diğer süreçler de zincirleme olarak bu plansızlıktan etkilenecektir. Etkin bir planlama için yapılması gereken ilk şey, planlamayı nasıl stratejik hale getireceğimizdir.

  • Öncelikle mevcuttaki insan gücü analiz edilmelidir. Buradan yola çıkarak insan gücünün şuanki ve gelecekteki ihtiyaçları ve istekleri belirlenmelidir. Bu aşamada çalışana, ihtiyacı olan kariyer planlaması yapılmalı, kişinin ve işletmenin istekleri doğrultusunda bir kariyer merdiveni oluşturulmalıdır.
  • Planlamanın ikinci önemli noktası işletmenin mevcut konumu ve hedeflediği konumun belirlenmesidir. Hedefe ulaşmak için çözümler tasarlanmalı, insan gücünün bu hedeflere giderken aktif biçimde nasıl kullanılacağı düşünülmelidir.
  • Tüm bunlar sonucu eldeki yeteneklerin doğru kullanımı yoluyla stratejik planlar, yerine adım adım getirilecektir. Yani, hedefe ulaşmanın en önemli iki adımı insan gücünü anlamak, tanımak, yönlendirmek ve işletmenin kendisini anlamak, tanımak ve hedeflerini belirlemektir.

İnsan gücünü planlamasına yardımcı olabilecek bazı sorular vardır;

İhtiyaç duyduğumuz yeteneklere sahip miyiz? 

Hedefe giderken yapılan işe uygun çalışan çalıştırılması oldukça önemli ve kritiktir. Bu noktada işe alım birimi devreye girer. Doğru bir işe alım süreci, yapılan işin kaliteli çıkmasının ilk basamağıdır. Adayın yetkinlikleri, ihtiyaçları, isteklerinin işe olan uyumu iyi analiz edilmelidir.

İş yükünü karşılayacak sayıda çalışan var mı?

Başarıya ulaşmak için yapılan işi kaldırabilecek sayıda çalışanlar ile ekipler kurulmalıdır. Çalışanın iş yükü arttıkça stres boyutu da artacak, zamanla motivasyonu düşecek ve çıkarılan işin kalitesi de olumsuz olarak etkilenecektir.

İş tanımları ne kadar güncel?

Özellikle teknolojinin hızlı ilerleyişi ile yapılan işin tanımı aslında her geçen gün değişebilmektedir. Bu sebeple iş tanımlarını teknolojiye uyarlamak ve güncel tutmak planlama konusunda oldukça önemlidir.

Mevcut Yetenek Yönetimi süreci ve İşe Alım politikaları doğru yeteneği çekme ve elde tutma konusunda ne kadar başarılı?

Yeteneği bulma, onu etkileme, işletmeye çekme ve sonrasında işletmede tutundurma süreçleri İnsan Kaynakları’nın üzerine en çok düşündüğü konulardan biridir. Yetenek bulundu, işe yerleştirildi, ancak piyasa oldukça değişkenken, yetenekli çalışanlara işletmenin verdikleri, çalışanı işletmeye bağlayacak ve tutundurulmasını sağlayacaktır. Bu noktada çalışandan sadece yeteneklerini kullanmasını ve iş yapmasını beklemek yanlış bir planlama olacaktır.

İnsan gücü planlamasını doğru ve etkin bir şekilde yapan işletmede kaliteli hizmetler üretilecek, buna bağlı olarak müşteri memnuniyeti yüksek seviyelere çıkacak, sonuç olarak hedeflere de adım adım ulaşılmış olunacaktır. Bu durumda işletme, rakipleri karşısındaki galibiyetini “insan kaynağı” sayesinde kazanmış olacaktır.

Kaynakça

“https://www.pwc.com.tr/tr/hizmetlerimiz/insan-yonetimi-ve-organizasyon-danismanligi/yetkin-ik-blog/stratejik-isgucu-planina-neden-ihtiyaciniz-var.html”

Bu Yazıyı Paylaşın