İNSAN KAYNAKLARI UZMANI NE İŞ YAPAR

Bir canlı yayın röportajımda değinmiştim. İnsan kaynakları alanını okyanusa benzetiyorum. Bilirsiniz ki okyanusa girmek derinliği görmek, hissetmek ve en önemlisi girdikten sonra içinden çıkmak çok zor olsa gerek. İnsan kaynakları alanı ülkemizde fazla bilinmediği aşikar. Ancak bu alanda çalışan ve genelde uzman olarak adlandırdığımız kişilerin de zor bir meslek icra ettikleri ortada.  Peki o zaman İK uzmanları işletmelerde ne iş yapar?

İK uzmanları şirket içindeki iş gücü ve iş verimliliğinin doğru yürütülmesi için öncelikle tüm süreçleri profesyonel bir şekilde yerine getirmek zorunda. Burada en önemli sürecin İLETİŞİM olduğunu unutmayalım. İK uzmanları dengeyi olumlu bir şekilde sağlamaya çalışır. Tara swart’ın dediği gibi “Basitlik, en büyük karmaşıklığı gerektirir.” Her ne kadar kolay ve basit görünse de bu alan aslında çok zor ve karışık olan bu süreci herkesin yapamayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

İK uzmanlarının işletmelerdeki görevleri genelde aşağıdaki gibidir.

İŞE ALIM

Pozisyon açığı ve personel İhtiyacı sebebi ile doğru pozisyona doğru kişiyi bularak alım sürecini gerçekleştirir.

ÖZLÜK YÖNETİMİ

İş kanununun 75. Maddesinde hukuki bir zorunluluk olduğu açıkça ifade edilmiştir. Her çalışan için tutulması gerekir.

BORDROLAMA

Şirketin çalışanlarına sağladığı ücret, prim, ikramiye, vergi, avans gibi parametreleri ve diğer yan hakları düzenleyen bir süreçtir. Mevzuata ve yönetmeliklere uygun yapılması esastır.

PERFORMANS ÖLÇME-DEĞERLENDİRME

Doğru analizlerle İş verimliliğinin ve çalışanın motivasyonu arttırılması amaçlanır.

PERSONEL EĞİTİMLERİ

Personelin noksan tarafları belirlenerek hem çalışana hem işletmeye fayda sağlanması amaçlanır.

İZİN VE MESAİ YÖNETİMİ

Kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde planlaması yapılır.

İŞ ÇIKIŞLARI

İK uzmanlarının en sevmediği süreci iş çıkışları olsa gerek diye düşünüyorum. Ne yazık ki insani duygularımızdan bağımsız her ne kadar zor olsa da profesyonelce yapılması gereken bir süreçtir. Hiçbir departmanın veya yöneticinin girmediği bu sürece İK uzmanları bu sürecin en doğru şekilde yönetilmesini sağlar.

İK uzmanlarının işletmelerdeki görevlerini uzun uzun anlatmak yerine kısaca anlatmaya çalıştım. Çok etkilendiğim küçük bir hikaye ile affınıza sığınaraktan yazımı bitirmek istiyorum. Kurtuluş savaşında Atatürk ne yaptı diye sınavda sorulan bir soruya öğrencinin cevabı şahaneydi. Atatürk ne yapmadı ki ? İnanın yazarak anlatamayacağım daha birçok görev hatta görevleri dışında yaptığı işleri olan İK uzmanları işletmelerde ne yapmıyor ki…

Bu Yazıyı Paylaşın