Kör İşe Alım (Bling Hiring) Nedir?
İş ilanları ya da işe alım süreçlerinde aslında aranan kriterlerin ne kadarı dışarı yansıtılıyor? Ne umutlarla ne hayallerle başvuru yapıyoruz aslında kendimize uygun olduğunu düşündüğümüz ilanlara bazen arka planda istenen kriterlerden habersizce başvuru yapıyoruz. Hiç cinsiyet, din, dil, ırk, medeni durum ve nicesi yüzünden elenmiş olduğunuzu düşündünüz mü ya da bu duruma şahit oldunuz mu ? Üzülerek söylüyorum birkaç kez şahit oldum bazen adaylar medeni durumu bazen çocuğu olduğu için bazende dış görünüşü ve pozisyonun bağdaşmadığı! düşünüldüğü için elendi. Aslında ne kadar yanlış bir seçim metodumuz var mesela hala özgeçmişlerde fotoğraf istiyoruz neden pozisyona uygun donanıma sahip mi diye değilde dış görünüşüne ya da medeni durumuna bakarak aday seçimi yapıyoruz. Adayın; bazen okuduğu okulun adı cezbediyor ama bakalım aday kendini ne kadar geliştirdi, kendine ne kattı gerçekten okuduğu bölüm ile bağdaşıyor mu, pozisyon için okulun adı mı yoksa adayın donanımı mı etkili? Peki hiçbir bilgi bilmeden adaylar ile görüşme gerçekleştirsek nasıl olurdu? Bunu nasıl yapabiliriz işte burada kör işe alımtekniği (Blind Hiring) devreye giriyor. Böylece ayrımcılık yaratabilecek unsurlar görmezden gelinecek ve adaylar eşit şartlar altında değerlendirilmiş olacak. Herhangi bir ön yargıya olmadan adaylar bilgi, beceri ve tecrübeleri sonucunda “doğru işe doğru insan” mottosu ile işe alımları gerçekleşmiş olacaktır.
Kör İşe Alım (Bling Hiring) : İşe alımlarda, bir adayın ismi, cinsiyeti, etnik kökeni, fotoğrafı gibi kim olduğunu belli edebilecek tüm özelliklerinin gizlenmesidir. Bazı firmalar adayın eğitim bilgilerinide kapatabiliyorlar.
Peki Bling Hiring Çıkış Noktası Nedir?
“Abbie Conant,Münih Filarmoni Orkestrası’nın trombon sanatçısı seçmelerine katılır. Ancak bu seçmelerde ilk kez sanatçıyla jüri arasına bir perde konularak gerçekleştirilir. Çünkü seçmelere gelen 33 kişiden biri ünlü bir müzisyenin oğludur ve jürinin onu görerek ayrımcılık yapmasını istemezler. Orkestra şefi Abbie’yi dinler dinlemez ‘Aradığımız kişi işte bu!’ diye ilan eder. Jüri Abbie’nin bir kadın olduğunu gördüğünde çok bozulur. ‘Nasıl olur da bir kadın, bir erkekten daha iyi trombon çalabilir?’diye düşünür ama sözünü de geri alamaz, mecburen Abbie’yi kabul ederler. “
Kurum için aslında en iyi olan adayı seçmeliyiz. Adayları cinsiyet, din, ırk vb. gibi özelliklerle elemektense niteliği, donanımı pozisyon için verilen görev ve sorumlulukları ne derecede üstlenebilecek diye düşünmek daha doğru kararlar vermemize yardımcı olacaktır.
Bu Yazıyı Paylaşın
Son Yorumlar