İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK GÜVENLİK

Duygu durum değişikliklerinin inanılmaz derecede karışık olduğu dönemlerden geçtik. Günümüzde insanlar birçok açıdan karmaşık ruh hallerine sahip. Mesleki tecrübe olmalı ki insanların neden böyle olduğunu anlayabiliyoruz. Bu durumun en büyük sonuçlarından bir tanesi yakın tarihimizde yaşadığımız pandemi süreci diyebiliriz. Pandemi ile birlikte değişimin yaşanmadığı sektör kalmadı. Herkes ve her şey nasibini aldı. Pandemi sonrasında çalışma hayatımızda akıl ve ruh sağlığı öncelikle hale gelmişti. Bu durum çalışma hayatında psikolojik güvenliğin önemini gözler önüne sermişti.

Yeni bir insan kaynakları trendi olan “Psikolojik güvenlik” çalışanların kendilerini ifade etme, özgürlüğüne ve düşüncelerini rahatça paylaşma yeteneğine sahip oldukları bir ortamı tanımlar. Psikolojik güvenlik, üretkenlik, yenilik ve çalışan refahını artırmaya yöneliktir.

Bilinmelidir ki duygular bulaşıcıdır! “Psikolojik güvenliğin olmadığı yerde psikolojik yıkımlar oluşur; bireysel başlar, ortak kültüre dağılır ve sonunda kurumun tamamına yayılarak kurumsal kültüre ağır sonuçlar verdirebilir.

İş hayatında “güven” olgusunun oldukça üzerinde durulduğu bu dönemde insanı merkeze alarak İş yerinde psikolojik güvenliği başarıyla uygulayan bazı lider şirketlerin örnek uygulamalarından söz etmek isterim.

Psikoljik güvenliği destekleyerek Çalışanların yaratıcı fikirlerinin paylaşmalarını teşvik eden Google çalışanlarına özgür bir ortam sunarak çalışanların başarı düzeyini arttırmıştır. Apple ise özgür bir ortamın yanında eleştirilere açık olma özgürlüğü tanımıştı. Salesforce çalışanlarının çeşitliliği ve dâhil ediciliği teşvik ederek başarılı projelerin geliştirilmesine katkıda bulunurken, Microsoft çalışanlarının kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemiş ve geniş bir kaynak ile program yelpazesi sunmuştu.

Psikolojik güvenliği teşvik ederek çalışan memnuniyetini artıran ve daha başarılı olan bu şirketler bir yolunu bularak bu durumun öne geçmişlerdir. Psikoloji Derneği’nin araştırmasına göre, çalışanların %81’inin gelecekte ruh sağlığını destekleyen işyerlerinde iş arayacaklarını gösteriyor.

Sonuç olarak kişinin asıl ihtiyaçlarından biri olan psikolojik güvenliğin önemi her geçen gün daha fazla fark ediliyor. Psikolojik güvenliğin olduğu bir çalışma ortamında kişi ne kadar üretken ve mutluysa olmadığı yerde de bir o kadar kaygılı ve verimsiz olacaktır. Çalışanlarının duygusal ve zihinsel etkilerini düşünecek şirketler başarının altın anahtarını elde edeceklerdir.

KAYNAK :

https://hrdergi.com/is-yerinde-psikolojik-guvenlik-cagindayiz

https://twiser.com/tr/yeni-bir-ik-trendi-psikolojik-guvenlik

https://www.linkedin.com/pulse/i%C5%9F-yerinde-psikolojik-g%C3%BCvenlik-cans%C4%B1n-duman

Bu Yazıyı Paylaşın