İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek amacıyla işyerlerinde alınması gereken tedbirleri kapsamaktadır. 2025 yılı ile birlikte işyerlerinde İSG uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu ile ilgili yasal düzenlemeler ve yeni yükümlülükler doğmuş olup  iş güvenliği daha fazla önem kazanmıştır. Bu yazımızda 2025 yılı itibariyle İSG uygulamalarındaki yeni zorunluluklar, işverenlerin sorumlulukları ele alınacaktır.

İSG Çalıştırma Zorunluluğu Nedir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işverenler, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile yükümlüdür.

2025 Yılı İtibariyle İSG Uygulamalarındaki Yeni Düzenlemeler Nelerdir ?

Yeni bir erteleme gelmemesi ile birlikte daha öncesinde 50 kişi ve altında sayıda çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde İSG uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirilmesi zorunluluğunun bulunmaması kaldırılmış olup, 15 Ocak tarihinde 7538 sayılı kanun ile 50 kişi altında olan az tehlikeli iş yerlerinde de İSG uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme zorunluluğu getirilmiştir. İşverenler, Çalışan Sağlığı Merkezi (ÇASMER) ve OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) aracılığıyla bu yükümlülüğü yerine getirebilmektedir.

7538 sayılı kanunda yapılan ekleme ile işveren gerekli niteliklere sahip olması halinde tehlike sınıfına göre gerekli eğitimleri alması durumunda periyodik muayene dışında İSG hizmeti yürütülmesini kendisi üstlenebilir. Konunun detayı için 6331 sayılı kanunun 6. Maddesinin güncel hali aşağıdaki gibidir.

 ‘a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya ÇASMER’lerden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/16 md.) Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler. ‘

Bir diğer önemli düzenleme ise işe giriş öncesi sağlık raporlarının alınabileceği yerlerin bildirilmesidir. İşe giriş öncesi sağlık raporları, periyodik muayene formları, çalışanların işe uygunluk gibi raporlarının 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için ÇASMER’lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunan kurumlardan da alınabilmesine imkân sağlanmıştır.

Son olarak işverenlerin yerine getirmesi gereken bu yükümlülüklerini ne derece tamamladıklarının denetimi için OSGB tarafından tespit edilip işverene bildirilen eksiklikler işveren tarafından tamamlanmazsa OSGB firmasının durumu yetkili birimlere bildirmesi zorunluluğu getirilmiş, bildirim yapılmadığının tespiti durumunda ise OSGB’nin yetki belgesinin ilkinde 6 ay, bildirim yapılmamasının tekrarı durumunda ise 1 yıl süre ile askıya alınacağı duyurulmuştur.

2025 Yılı 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na Göre Cezai Yaptırımlar

KAYNAKÇA

https://www.csgb.gov.tr/isggm/tr/%C4%B1sg-hizmetleri/%C4%B1dari-para-cezalari

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6331&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6331&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

Bu Yazıyı Paylaşın