Performans, tanımlanmış bir görevin gerekliliği olarak önceden belirlenen standartlara uygun davranışların gösterilmesi ve sonrasında belli bir skora erişilmesi olarak nitelendirilebilir. Performans değerlendirme ise çalışanın performansının izlendiği, değerlendirildiği, sonucun kaydedildiği ve çalışana bildirildiği bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günümüzde rekabetçi piyasa koşullarına bakıldığında “çalışanın deneyimi” şirketler için çok önemlidir. Şirketler çalışan memnuniyeti ve verimliliğini artırmak amacıyla performans değerlendirme süreçlerinde önemli değişiklikler yapmaktadır. Geleneksel performans değerlendirme sistemleri genellikle belli değerlere dayanırken, günümüzde kişiselleştirilmiş yaklaşımlar ön plana çıkmaktadır. Kişiselleştirilmiş performans değerlendirme sistemleri, her bireyin benzersiz yeteneklerini, hedeflerini ve gelişim alanlarına dikkat çekerek daha etkili bir değerlendirme sistemi göz önüne koymaktadır.

Bu tür sistemlerin en büyük avantajı, çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimlerini daha doğru bir şekilde takip etmeleri ve değerlendirme sürecinin de biricik olmasıdır. Kişiselleştirilmiş sistemlerde, her çalışanın güçlü ve zayıf yönleri belirlenerek, onlara özel hedefler ve gelişim planları oluşturulur. Bu yaklaşım, çalışanların daha motive olmalarını sağlar, çünkü sadece bir genel performans değerlendirmesi değil, aynı zamanda kişisel başarıları ve gelişim alanları da dikkate alınır.

Ayrıca, kişiselleştirilmiş performans değerlendirmeleri, daha esnek ve dinamik bir yapıya sahiptir. Çalışanlar, yalnızca yıllık ya da dönemsellik bazında değil, sürekli geribildirim alarak gelişimlerini izleyebilirler. Bu da sürekli bir motivasyon ve iyileşme sürecini destekler. Teknolojik gelişmeler, bu sistemlerin daha etkili hale gelmesine yardımcı olur. Yazılım ve veri analiz araçları, çalışanların performansını izleyip, kişiselleştirilmiş önerilerde bulunarak, yöneticilerin daha bilinçli kararlar almasını sağlar. Değerlendirmeler sonrası çalışanın ekiple olan uyumu, çalışan deneyimi ve sonrasında da aktif bir profil olmasıyla da işveren markasını doğru ve dolaylı yoldan etkiler.

Bir vaka incelemesi ile örnek verecek olursak;

Bir teknoloji şirketi olan “ABC TECH”, geleneksel yıllık performans değerlendirme sisteminden memnun olmayan çalışanları için kişiselleştirilmiş bir değerlendirme süreci başlattı. Çalışanların bireysel hedeflerine göre özelleştirilmiş gelişim planları oluşturuldu ve aylık geri bildirim toplantıları yapıldı. Bu süreçte yazılım geliştirme ekibinde çalışan Ayça’nın güçlü yönleri olan problem çözme yeteneği öne çıkarılarak ona kritik projelerde liderlik fırsatları sunuldu. Sonuç olarak, Ayça’nın performansı %25 artarken ekibe bağlılığı ve memnuniyeti de yükseldi.

Sonuç olarak, etkili bir performans değerlendirme sistemi, yalnızca çalışanların performansını ölçmek için değil, aynı zamanda onları geliştirmek, motive etmek ve stratejik hedeflere ulaşmak için güçlü bir araçtır. Performans ölçüm araçları, şirketlerin yetenek yönetim stratejilerini destekler ve uzun vadede organizasyonel başarının temel taşı haline gelir.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1171671

https://www.kariyer.net/ik-blog/performans-degerlendirme-nedir

https://hrdergi.com/calisan-performansi-olcum-araclari-gelecegin-iksinda-nasil-soz-sahibi-olacaklar

Bu Yazıyı Paylaşın