Sürdürülebilir Kariyer Yaratmak

Sürdürülebilir Kariyer Yaratmak

Sürdürülebilir Kariyer Yaratmak

İnsan yaşamının ortalama 70-80 yıl sürdüğünü varsayarak bunun en az 25 yılını çalışarak geçirmekteyiz. Hepimiz ilkokul yıllarımızdan itibaren iyi bir kariyere sahip olmak, sevdiğimiz mesleği yapabilmek için uğraştık. Bunu düşündüğümüzde kariyer kavramı daha çok küçükken karşımıza çıkıp, hayatımızın her evresinde yer alan bir kavram. Teknolojinin gelişimi, kariyerini şekillendirirken değişimden korkmayan “Z Kuşağı’nın “ profesyonel hayata giriş yapması, insanların artık sadece maddi olarak kariyer hedeflerini oluşturmaması gibi sebepler kariyer kavramına bakış açımızı değiştirdi. Çalışanların eskiye oranla kariyerlerini, maddiyattan daha önemli gördükleri son yıllarda yapılan birçok araştırmada görülmüştür. Ve eskiye oranla yeni nesil kariyer değiştirmede daha cesur davranmaktadır. Bu bahsettiğimiz değişimlerin sonucu olarak insan kaynaklarında yeni fonksiyonlar oluşturmuş ve bunların içerisinde kariyer yönetimi hem çalışanlar hem de örgütler açısından özel bir önem taşımaktadır. Kariyer planlamasının sadece birey tarafından yapılması da yeterli kalmayacaktır. Organizasyona; uzman ekiplerince bireyin bakış açısı, yetkinlikleri, organizasyonun bakış açısı ve uygun kariyer sistemine göre planlama yaparak dikey ya da yatay kariyer değişimlerinin gerçekleşmesi konusunda görev düşmektedir.

Günümüzde sürdürebilir kariyer kavramıyla daha sık karşılaşmaktayız. Özellikle pandemi ile birlikte iş hayatında yaşadığımız köklü değişiklikler kariyer kavramının da sürdürebilir, geliştirilebilir olmasını zorunlu kılmaktadır. Sürdürebilir kariyer, değişime kolayca adapte olmayı, yetkinliklerimizin ve becerilerimizin sürekli gelişerek yıllarca bize referans olmasını ve yeni iş/kariyer yolculuklarında da aktif rol oynamamızı sağlamaktadır. Peki nasıl sürdürebilir kariyer yaratabiliriz?

  • Değişime adapte olun, hayatımızda her şey durdurulamaz bir biçimde değişiyor, güncelleniyor. Bizde bu değişimin bir parçası olmalı ve şartlara göre yetkinliklerimizi güncellemeli kendimizi geliştirmeliyiz. Özellikle teknoloji artık hayatımızın en önemli parçası. İlerde robotlarla ve yapay zekalarla iş arkadaşı olacağımızı düşündüğümüzde teknoloji ve dijitalleşmenin gerektirdiği yetkinliklere sahip olmamız bize çok büyük bir fayda sağlayacaktır.
  • Çok yönlü kariyer yolları yaratın, eskiye oranla tek bir işe başlayıp oradan da emekli olanların sayısı çok aza inmiş durumda. Özellikle pandemi ile birlikte çalışanlar esnek çalışmalar, aynı anda 2 farklı kariyer yolunda ilerlemek gibi girişimlere başvurdular. Bizler de işimiz dışında mesela hobilerimizde kendimizi geliştirerek çift kariyere sahip olabiliriz. Hem pazarlama uzmanı hem de yoga eğitmeni olmak gibi mesela.
  • Şirketin stratejik hedeflerine ortak olun, içerisinde bulunduğumuz sert rekabet ortamında şirketlerin de nihai hedefi var olmak ve sürdürebilirlik yaratmaktır. Bizler de hedeflerimizle şirketimizin hedefleri arasında uyum yakalamalı, şirketimizin stratejileriyle uyumlu olarak değer yaratacak projeler, fikirler içerisinde yer almalıyız. Sürdürebilir kariyer yaratmanın en önemli basamağından biri de şu an içerisinde bulunduğumuz kariyerde başarılı ve tatmin olmaktır.
  • Eksikleri belirleyin, belirli periyotlarla hangi hedeflerimize ulaştık, nelerde eksik kaldık neleri geliştirmek istiyoruz gibi noktalara bakmalı, eksik kaldığımız noktalarda kendimi geliştirmek için eğitimler almalıyız. Yöneticimize eksik olduğumuz yönler için eğitim taleplerimizi çekinmeden söylemeliyiz.
  • Motivasyonunuzu kaybetmeyin, bu süreç kısa bir süreç olmayabilir, karşımıza zorluklar çıkabilir. Bu zorluklarla başa çıkabilmek ve yolumuzda ilerleyebilmek için hiçbir zaman motivasyonumuzu kaybetmemeliyiz. Enerjik iş arkadaşlarımızla projeler geliştirmek bu konuda büyük yarar sağlayacaktır.

Tüm dünyanın hissettiği kariyer ve iş kaygısından kurtulmanın yolu sürdürülebilir kariyer yaratmaktan geçiyor. Sürdürülebilir kariyerler inşa etmek ve kendimizi en başarılı noktalara taşımak için oldukça doğru bir zamandayız. Sürdürebilir kariyer yaratmak için harekete geçmenin tam zamanı!

Merve TEMEL

 

Kaynakça:

https://hbrturkiye.com/blog/surdurulebilir-kariyer-yaratmak-adapte-olmaktan-geciyor

https://hrdergi.com/gelecegi-okuyabilmek-ik-surdurulebilirligin-neresinde