Stajın Önemi ve 2022 Stajyer Ücretleri

Stajın Önemi ve 2022 Stajyer Ücretleri

Stajın Önemi ve 2022 Stajyer Ücretleri

Staj dediğimiz şey aslında basit bir tabirle herhangi bir mesleği edinecek kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemidir. Fakat ülkemizde bu terim Cem Yılmaz’ın da şakalarına konu olduğu gibi kölelik oluyor. Gelin bakalım bu stajyerlik neden bu kadar önemliymiş ve maddi karşılığı neymiş.

Stajyerlik özellikle bazı meslekler için gerçekten olmazsa olmaz bir konumdadır. Örneğin; avukatlık, doktorluk gibi toplumun üst sınıflarını oluşturan meslekler gibi. Staj yapmadan bu meslekleri icra etmemiz mümkün değil. Bazı üniversiteler mesela zorunlu yaz stajı istiyor öğrencilerden. Yapmazsan mezun olamıyorsun.

Stajın önemine bir de şu açıdan bakmak gerek; Genç İşsizlik. 2020 verilerine göre Türkiye’de üniversite öğrencisi sayısı 8 Milyon 240 Bin 977. Yani her üniversite öğrencisinin 8 milyon rakibi var. Üzerine bir de mezun olmuş işsizleri eklersek bu rakam 10 milyonu yakalıyor. Bu rakip ordusunun önüne geçebilmeniz için eğitimler alıp kitap okumanız yetmiyor. Yapmanız gereken şeylerin başında staj geliyor. İş öyle bir konuma geldi ki stajyer işe alımlarında bile önceden staj yapıp yapmadığınız çok önemli bir etkendir. Firmalar bunu kabul etmese bile durum budur. Firma gözünden baktığımızda ise bir yeni mezun ilanına ilk haftadan yaklaşık 2000+ başvuru geliyor. Bu kadar başvuru arasından tabii ki onlar da tecrübeli birilerini seçmek isteyeceklerdir.

Bu sosyo-ekonomik terimlerden biraz sıyrılıp stajın gerçek önemine bir bakış atalım. Öncelikle şu sorular ile başlayalım.

• Neden staj yapmalısın? Cevap çok basit. Eğitimini aldığın mesleği başlangıç seviyesinde de olsa yapabilmek.

• Staj sana ne katar? Çok klişe olacak ama üniversite aldığın teorik bilgileri pratiğe çevirmeni sağlayacak. Daha sonrasında iş hayatına girip nasıl bir yer olduğunu göreceksin. Ne gibi zorluklarla karşılaşabileceğinin bir similasyonunu yaratacaksın kendi içinde.

• Staj sende neler değiştirebilir? Belki mesleğini çok sevip kariyerini bu doğrultuda ilerleteceksin. Belki de işin içine girince hiç sevmeyip kendine tamamen başka bir alanda yeni bir kariyer kuracaksın. Belki de “Çalışmak bana göre değilmiş” deyip girişimcilik ruhunu konuşturacaksın.

Öyle ya da böyle staj seni geliştirecek, olumlu ya da olumsuz bir şeyler gösterecek. Olduğundan farklı bir konumda olacaksın. Bu sebeplerden dolayı bir öğrencinin hayatında özellikle Türkiye gibi ülkelerde staj olmalıdır diye düşünüyorum.

Gelelim stajyer ücretlerine. Öncelikle şunu söylemek zorundayım, “İş öğreniyorsun bir de para mı istiyorsun.”, “Biz zamanında bedava çalışmak için yalvarırdık yeni nesil aç gözlü.” gibi patron söylemleri HUKUKSUZDUR. 3308 Sayılı Kanunun 25. Maddesinde; “işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde on beşinden, aşağı ücret ödenemez.” Maddesi yer almaktadır. Yani firmaların stajyer maaşı vermesi zorunludur. Bazı firmalar full-time stajyerlere asgari ücret part-time stajyerlere de çalıştığı gün kadarıyla günlük asgari ücret üzerinden ödeme gerçekleştirir. Bazı firmalar ise yasalar tarafından belirlenen yukarıda belirttiğim oranlarda ödeme gerçekleştirir

ŞARTLAR

ÖDENCEK NET ÜCRET

Çalışan Sayısı 20+ İşyerleri 1.276,02 ₺
Çalışan Sayısı '0'den Az İşyerleri 638,01 ₺
Mühendislik Fakültesi Öğrencisi 1.488,69 ₺

Lafı toparlamak gerekirse, iş hayatına yeni atılmış biri olarak hem kendi yaşadıklarıma hem de çevremde gördüklerim sebebiyle kesinlikle staj yapmanızı öneriyorum sizlere. Cem Yılmaz’ın dediği gibi köle yerine koyulabilirsiniz. Sizi o şekilde görenlerden olmamak için bile staj yapmanızı öneririm.

Hepinizi “Elveda Staj, Merhaba Gerçek Hayat!” diye başlayacağınız günlere davet ediyorum

 

 

 

 

Kaynakça:

https://iskanunu.com/haberler/2022-stajyer-ucretleri-ve-devlet-destegi/

https://www.rasyotek.com.tr/blog/stajyer-calistirma-usul-ve-esaslari/