Nepotizm/Akraba Kayırmacılığı

Nepotizm/Akraba Kayırmacılığı

NEPOTİZM / AKRABA KAYIRMACILIĞI

Günümüz iş dünyasını anlatın diye bir soru sorarsak muhtemelen hepimiz bu konudan dert yakınırız. Hemen hemen herkes nepotizm etkisinde ve maalesef yaşamaya devam etmektedir. Kısaca akraba veya arkadaş kayırmak ya da bu kişilere öncelik tanımak dediğimiz nepotizm, en basit tanımı ile kayırma biçimidir diyebiliriz. Tarihi 14. Yüzyıla kadar uzanan nepotizm günümüzde ne yazık ki çok önemli bir problem olmuştur. 

Organizasyonlar için en önemlisi insan kaynağıdır. Hep deriz ya doğru işe doğru personel diye… Nepotizm bu inanca adeta röveşata vurmuş halidir. Hiçbir bilgisi ve tecrübesi olmayan şahısları sırf eş, dost, arkadaş, akraba diye özellikle yönetici pozisyonlarına getirirler. Bu algı günümüzde hem kamu sektöründe hem de özel sektörde fazlasıyla mevcuttur. Ana sorun şu birilerini kayırarak bir yerlere getirmek kurumu zarara uğratır. Hiçbir vasfı olmayan kişiden, alanında uzman olmayan kişiden ne bekleyebiliriz ki ? Sizce de böyle bir durumda beklenen performans sağlanır mı? İşlerin aksaması, üretimin durması isteksiz çalışacak insanları kaçırmanızdan başka işe yaramayacaktır. Bırakın da işinin ehli olan kişiler alanlarında bilgisi tecrübesi ile çalışsınlar.

Nepotizm konusunda birçok araştırma çalışan moralinin ve motivasyonun yanında aidiyet duygusunun azaldığını söylüyor. Çalışanı yabancılaştıran bu algı ne yazık ki kişiyi özgüvensiz bıraktığı gibi bir de önüne adeta set kuruyor. Böylece bağlılık diye bir kavram zaten yok olmakla karşı karşıya kalmıştır. Nepotizm üretkenliği, yaratıcılığı ve işin kalitesini de düşürmektedir. Bugün birçok şirket işe alım yaparken başvuran kişi referans veya CV bile bakmamakta aksine bir yöneticinin tanıdığını işe almaktadır. Örnek vermek gerekirse haber kanallarında ve köşe yazılarında maalesef üniversiteler başta olmak üzere birçok yerde bu durum varlığını sürdürmektedir.

Yeni mezun olmuş birini, kariyer yapmış birini, hedefleri olan birini ve başarılı birini küstürmeyin, önünü açık tutun engel olmayın. Hayalleri yıkmayın, bitirmeyin. Hak etmiş kişileri hak edilen yerlere getirin. Nepotizm bir suç değil ama bir kabahattir. Kabahati işlemeyin, kabahate ortak olmayın. 

HİÇBİR ŞEY OLMASA DA SABAH OLUR DİYEN ŞAİR GİBİ HİÇBİR ŞEY OLMASA DA EN AZINDAN ADALET OLUR DİYORUM.. (UMARIM)

Keyifle okuyacağınız anlarınızın olması dileğiyle…