Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Mesleki yeterlilik belgesi, belirli meslek gruplarında (en az dört yıllık üniversite eğitimi gerektiren ya da meslek şartları kanunla düzenlenmiş meslekler dışında) verilen belgedir. Bu belge kişinin mesleki bilgisinin yeterliliği anlamına gelmektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi belirli meslekler için zorunludur.

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde belge zorunluluğu bulunmaktadır. Zorunlu grupta yer alan meslekler; metal, otomotiv, enerji, tekstil, hazır giyim, deri, inşaat, elektrik ve elektronik, lojistik, ulaştırma, kimya, petrol, lastik ve plastik, haberleşme bu grupta yer almaktadır. Bazı meslek ve sektörlerde ise mesleki yeterlilik belgesi zorunlu değildir. Diş hekimliği, hemşirelik, ebelik gibi sağlık sektöründe bulunan meslekler bu alana dahil edilememektedir.

“Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim veren okullardan ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlar için de mesleki yeterlilik belgesine gerek yoktur”. Mesleki yeterlilik belgesi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yetkilendirmiş olduğu mesleki yeterlilik kurumları tarafından kişiler sınava tabii tutularak ve geçerli notu alan kişilere verilmektedir.

Peki bu belgenin amacı nedir? Mesleki yeterlilik belgesinin amacı, belirli meslekte çalışan kişilerin o işi yapıp yapamayacağı konusunda bilgi sahibi olmaktır. Mesleki yeterlilik belgesinin bulunması tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışan kişiler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sınıfta bulunan iş yerlerinde mesleki yeterlilik belgesi zorunludur eğer mesleki yeterlilik belgesi işe alımı yapılacak aday/larda yok ise işe alımın gerçekleştirilmeme ihtimali çok yüksektir. Mesleki yeterlilik belgesi almak için sınava giren adaylar e-devlet sistemi üzerinden kontrol edebilir ve sınav sonuçlarını görebilirler. Aynı zamanda belgeyi vermek için yetkilendirilen kurumlarda e-devlet sistemi üzerinden teyit edebilirler. Mesleki yeterlilik yönetmeliği için tıklayınız.

 

Kaynakça: Manpowerblog.com