Lider İnsan Kaynakları Yöneticisi Olmak

Lider İnsan Kaynakları Yöneticisi Olmak

LİDER İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİCİSİ OLMAK

İnsan Kaynakları Nedir?

İnsan Kaynakları birçok açıklaması olan fakat en önemli doğrusunun, bir şirketin insan kaynağının en doğru şekilde yönetilmesi doğru kaynakların araştırılıp bulunması ve bulunduktan sonra maksimum verimlilik için gerekli çalışmaların yapılması olarak değerlendirilebilir. Ancak günümüzde çalışanların şirketlere verimli olabilmesi için sadece yönetilmesi yeterli değildir. İnsanların yetenekleri, potansiyelleri ve ilgileri doğrultusunda etkili ve verimli olabilecek şekilde yönlendirilmesi ve çalışanlara değer verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda aday seçimleri yaparken de şirketin kurum kültürüne uygun ya da uyum sağlayabilecek, şirket hedeflerine ulaşılmasında katkı sağlayabilecek kişileri seçme ve yerleştirme gibi önemli ve özen gerektiren işler içerisinde varlığını sürdürmektedir.  İnsan kaynakları yöneticisi ne iş yapar diye bir soru sorduğumuz da genellikle alacağımız cevapları sizler için aşağıda sıraladık;

·       Özlük işleri ve iş kanunu uygulamaları,

·       Oryantasyon,

·       Ücret yönetimi,

·       Performans yönetimi,

·       Kariyer yönetimi,

·       Eğitim ve gelişim yönetimi,

·       İş analizi,

·       İnsan kaynakları planlaması,

·       Aday bulma ve seçimi, 

gibi İnsan kaynakları fonksiyonları ile karşılaşacağız. Bunları yapıldığında insan kaynakları profesyoneli olabiliyor muyuz? Cevabımız tabii ki hayır. Eğer fark yaratmak istiyorsanız lider bir yönetici olmanız gerekmektedir. Peki, Lider bir yönetici nasıl olur? Gelin beraber lider yönetici nasıl olunuyor bakalım.

Lider Yönetici

Lider “sert olur, dediğini yaptırır” dediğimiz değil, Lider iletişim kuran fikirleri dinleyen bir profesyoneldir ve yönetim işinden anlamayan fakat kitleleri peşinden sürükleyebilecek insanlar olduğu gibi bu tarz liderlerle de karşılaşabiliriz. Ancak bu özelliklere sahip olan liderler şirketleri hedeflerine ulaştırma konusunda katkı sağlayamayacaktır. Lider yöneticiler, kaynakların en kutsalı olan çalışanlarını hedefe yönlendiren, motivasyonları düşük olduğu durumlarda dahi onlarla ilgilenip gayretle çalıştırabilecek olan kişilerdir. 

Şimdi de beraber liderlerin bazı özelliklerini inceleyelim;

·       Gelişim odaklı olması

·       İyi bir dinleyici olması

·       Yenilikçi olması

·       Hızlı ve etkin karar vermesi

·       İnsanlara karşı duyarlı olması

·       Durumlara karşı duyarlı olması

·       Etkili iletişim kurabilmesi

·       Mazeretler ardına sığınmadan çözüm odaklı olması

·       Asla pes etmemesi

·       Hatalardan ders çıkarması

·       Geri bildirimde bulunabilmesi

LİDER İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİCİSİ

İnsan Kaynakları Yönetiminin stratejik bir öneme sahip olmaya başlamasından dolayı lider yöneticilik de büyük önem kazanmıştır. Verimli çalışmanın sağlanması için yöneticinin liderlik özelliğini kullanması büyük fark yaratacaktır. Liderin örgüte kazandıracağı yetenekler ve yönetimini gerçekleştireceği süreçlerde ki duruşu kuşkusuz rekabette fırsatlar oluşturacaktır. Liderlik ve insan kaynakları yöneticisinin özelliklerinin birleşmesi sonucunda iş süreçlerinde ki hata payını düşürür, belirsizlikleri ortadan kaldırır ve maksimum çıktının alınmasında önemli ölçüde katkı sağlar. Çalışan motivasyonunu arttıracağı gibi turnover oranında da düşüş sağlayacaktır.

Liderlik vasfına sahip bir insan kaynakları yöneticisi işletmelerin demokratik şeklinin de bir göstergesi olacaktır demek yanlış olmayacaktır. Yani, çalışanlara eşit davranma, insancıl bakış açısı, adalet gücünü ne denli yansıtıp uygulayabileceği bunun göstergesidir ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi “lider sert olur, dediğini yaptırır” görüşünün yanlış olduğunu da zamanla şirketlerin ortaya koyduğu başarısızlık hikayeleriyle görmekteyiz.

Her yönetici lider olamaz fakat her lider yönetici olabilir. 

&

Lider dediğin önde yürüyen değil, yol gösteren olmalıdır.  M. K. Atatürk.

 

Esin KESKİN – Mehmet Akif ALÇİÇEK