Hibrit Çalışma Modeli

Hibrit Çalışma Modeli

HİBRİT ÇALIŞMA MODELİ

Dünyada Hibrit Çalışma modeliyle ilgili gelişmeler yaşanmaya başlamışken aniden gelişen salgın ile birlikte dünya, uzaktan ve hibrit çalışma modelleriyle tanıştı. Günümüz şartlarında kimi işletmeler tamamen uzaktan çalışmayı daha sağlıklı bulurken kimi firmalar hibrit modeli tercih etmektedir. Peki nedir bu Hibrit Çalışma Modeli?

Hibrit çalışma; haftanın belirli günleri ofisten, belirli günleri de evden çalışarak uygulanan bir çalışma düzenidir. İşletmelerden bazıları salgın dönemine özel olarak hibrit modeli benimsemiş durumda, bazıları ise salgın dönemi ve sonrasında da bu model ile çalışmaya devam etme konusunda kararlı. Hibrit model ile çalışma eylemi mekandan bağımsız bir şekilde gerçekleşmiş oluyor. Yani isterseniz odanızda, salonunuzda, isterseniz en sevdiğiniz cafede, sahilde, deniz kenarında, kısacası ulaşılabilir olabileceğiniz her türlü mekanda çalışma özgürlüğünüz olmuş oluyor. Hibrit modelin en avantajlı özelliklerinden biri ise istediğiniz mekanı ofisiniz olarak benimseyebilirken, belli günlerde gerçek ofiste, çalışma arkadaşlarınız ve ekibinizle birlikte çalışabilecek olmanız. Aslında hibrit modelin kilit noktasının bu olduğu düşüncesindeyim. Tamamen uzaktan çalışma modeli her ne kadar çok cazip ve avantajlı gözükse de ekip ruhunun oluşmasında ve şirkete olan bağlılığın devamında olumsuz etkileri bulunacaktır. Kişiler kimi zaman sırf işletmeye olan bağlılığı yüzünden bazı sorunları görmezden gelebiliyorken tamamen uzaktan çalışma modelinde aidiyet duygusunu tamamlayıp bağlanacakları bir ortam, kişi olmayacağı için çalışanların o işletmede kalıcılığını sağlamak işveren açısından da zor olacaktır. Ancak hibrit modelde çalışan ve ofis arasında bir bağ olacak, ekip arkadaşlarıyla yakınlık kuracak, işletmede kendini ait hissedeceği bir şeyler bulabilecektir. Kısacası, hibrit model; uzaktan çalışma ve ofiste çalışma şekilleri arasında ortayı bulmuş, iki modelin de avantajlarını içerisinde bulundurmayı başaran ve çalışanların da tercih ettiği bir modeldir.

Hibrit Modelin Başarılı Olabilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekilen Hususlar;

Hibrit çalışma modelinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dijital dönüşümün mümkün olduğunca kusursuz bir şekilde uygulanması. Dijitalleşmenin salgın öncesinde dahi çok önemli bir yerde olduğunu biliyoruz, ki salgın ile birlikte iş hayatının orta yerine yerleşmiş bir kavram. Dijital sistemi oturtmuş bir işletmede hibrit model de kusursuzluğun en önemli adımını tamamlayabilmiş olacaktır. Altyapı konusunda çalışanlara her türlü destek verilmelidir.

Devamında gelen çok önemli bir nokta; İLETİŞİM

Hibrit Modelde etkili bir iletişim kurabilmek için En başta karşılıklı güven ilişkisinin oturtulması gerek. Çalışanlara iş önceliklerini yönetme konusunda onlara güven duyulduğunun hisstettirilmesi, onların motivasyonu ve verimliliklerini arttırmaları için önemli. Bu noktada yöneticilere çok iş düşmekte.  Yöneticiler çalışanları arasında empati içerisinde bir iletişim ile denge kurmayı başarırsa bu modelde başarısız olmak imkansızlaşır. Bu noktada çalışanların evde bir hayatları olduğu unutulmamalıdır. İş-Yaşam dengesini kurabilecekleri konusunda çalışanlara her zaman destek olunmalıdır.

Pandemi dönemiyle çok sayıda şirket uzaktan çalışma modeline geçti, peki pandemiden önce bu modeli deneyimleyen şirketler ne durumdaydı?

  • Dell Technologies  11 yıl önce esnek çalışma ortamına geçiş yapmıştı. Şirketin Türkiye ülke müdürü Işıl Hasdemir, esnek çalışma modelini geliştireceklerini belirterek “Uzaktan çalışma modellerimizi Türkiye’deki farklı şirketler için de uygulanabilir hale getirmeye çalışıyoruz” diyor.
  • Salgın öncesinde haftada bir gün home-office uygulayan Mercedes-Benz Türk’te şuan uzaktan çalışma modeli devam ediyor. Bu alandaki teknolojik altyapı ve eğitimleri çok öncesinden tamamladıklarını söyleyen Mercedes-Benz Türk İK Müdürü Betül Çorbacıoğlu, “Pandemi sonrası için akıllı ofis de dahil olmak üzere farklı çalışmalarımız sürüyor” diyor.
  • 2 yıldır haftada 3 gün esnek saatli çalışma modelini uygulayan TSKB’de geçen yıl uzaktan çalışma denemeleri başladı ve bu sayede pandemi döneminde banka çalışanlarının tamamına yakını sorunsuz şekilde evden çalışmaya geçti.

Bu isimler, Hibrit modeli pandemi öncesinden beri başarıyla yürüten ve çalışan mutluluğuna önem veren şirketler. İlerleyen zamanlarda da Hibrit modeli başarıyla yürütmeyi amaç edinmiş olan şirketler hem tasarruf ederek karlılıklarını arttıracak, hem çevresel fayda yaratacak hem de mutlu, motive olmuş ve verimli çalışanlar ile ülkemize ve dünyaya değer katmaya devam edeceklerdir.

 

 

Kaynak: https://www.capital.com.tr/yonetim/yeni-trendler/hibrit-model-donemi