Bordro ve Özlük Deyip Geçmeyin

Bordro ve Özlük Deyip Geçmeyin

Bordro ve Özlük Deyip Geçmeyin !

İşe alım süreci ve oryantasyon faaliyetlerinin de tamamlanmasıyla artık şirketimizde yeni bir iş arkadaşımız olmuştur. Yeni işe giren arkadaşımızın bundan sonraki süreçte bordro ve özlük işleriyle ilgilenen insan kaynakları çalışanıyla attığı her adımda birlikte olacaktır. İki tarafı da ilgilendiren bir husus olan işe giriş evraklarının tam olarak hazırlanıp verilmesiyle bu serüven başlayacaktır. Unutmadan söyleyelim bu özlük dosyalarını her çalışan için teker teker eksiksiz bir şekilde hazırlayıp güncel tutmakta bordro ve özlük birimine biçilmiş en özel görev tanımlarından biridir. Özlük dosyaları, kanun karşısında ciddi bir önem arz etmesinin de yanında olası bir iş davasında süreçleri aydınlatmak adına delil niteliği de taşıyacaktır.

Sonuçta bordro ve özlük işleri çalışanı için özlük dosyalarını niteliğe uygun şekilde hazırlamak buz dağının görünen kısmı; işe giriş çıkışların vaktinde ve uygun şekilde yapılması, maaşların zamanında yatırılması ve takibi, yıllık izinler, ücretli-ücretsiz izinler, sağlık raporları, sosyal haklar, muhtasarlar, puantaj kayıtları derken alabildiğine geniş bir takip süreci olacaktır sorumluluğunu icra ettiği süre zarfı içerisinde. Çalışan bir gün elinde bordro ile geldiği zaman, benden bunu kesmişsiniz, aslında şu da var, peki bu kesintinin sebebi nedir gibi sonunda fazlasıyla soru işareti barındıran sorularla geldiği vakit çalışana tatmin edici ve ikna edici bir seviyede cevap verebilmelidir. Ha bir de işin içine mevzuat girmese olmaz, 4857’den tutalım 5510’a kadar bordro ve özlük işleri çalışanı her türlü ayrıntıya hakim olmalı, bir de çalıştığı yer çalışan sayısının çok olup, sendikanın da olduğu bir işletmeyse TİS (Toplu İş Sözleşmesi) hakkında da doygun bir bilgiye sahip olması gerekecektir. Yeri gelir az buçuk yaptığı işlerden biraz kafasını sıyırıp kendi kendine ‘’Ya benim de çalıştığım yere bir katkım olsun’’ derse açar nerede ne teşvik var onları inceler, biraz maliyetten tasarruf sağlayalım diye kendine yeni bir gelişme noktası hedeflemiş olur. Farz edelim ki yabancı uyruklu bir arkadaşla çalışmak istersek, bu arkadaşımızın gerekli çalışma izinlerini  ve ikametgah tezkeresi gibi süreçlerini de halletmesi gerekecektir. Olur da resmi bir yazışma ve iletişim gerekirse bu sorumluluğu da seve seve alacaktır. Hep güzel noktalara değindiniz dediğinizi duyar gibiyim, tabi bu işin üzücü ve yapması pek de zevk vermeyecek noktaları da yok değil. Örneğin bir çalışanının ödeyemeceği seviyede bir borcu olduysa icra mahkemesinin vermiş olduğu maaş haczi işlemlerini de gerçekleştirmek durumundadır. Buna ek olarak işletmeye ait çalışma alanı sınırları içerisinde bir iş kazası olursa SGK ve diğer resmi kurumlara bildiride bulunması gerekmektedir.

Sözün özü bordro ve özlük işleri çalışanı mevzuat, kanun, emsal karar okumaktan sıkılmayan hatta bunu zevk haline getiren, her türlü detaya önem veren ve atlamayan, matematik ile içli dışlı, planlı çalışan ve iş takibinin hakkını veren bir yapıda olmalıdır. Kaldı ki güçlü bir iletişim becerisine de sahip olmalıdır ki günün sonunda çalışan ile alakalı her türlü soruya ve soruna sabır ile cevap verebilmelidir.

Sevgiyle kalın ..