Bir Sanattır İnsan Kaynakları

Bir Sanattır İnsan Kaynakları

Bir Sanattır İnsan Kaynakları

            Kimilerine göre çalışmak için bir departman, kimilerine göre iş fırsatı ve kimilerine göre de maaş yapılan departman. İş piyasasında bulunan birçok tecrübeli ama bilgisiz, tecrübeli ama iletişimi zayıf, tecrübeli ama eğitimini almamış İnsan Kaynakları çalışanlarından kaynaklı bu fikirler yaygındır. İnsan Kaynakları Çalışanları bu yapıda ve düşüncede olamaz, olmamalı. Şimdi sizlerle birlikte İnsan Kaynakları Departmanının yapması gereken işlerden, İnsan Kaynakları Uzmanının sahip olması gereken yetkinliklerden bahsedeceğiz. Sonrasında hep birlikte karar verelim, İnsan Kaynakları Departmanı çalışılması bu kadar basit bir departman mı? 

            İnsan Kaynakları Departmanı bazı yerler de çalışan ile yönetim arasında ki köprü olarak ifade ediliyor, bazı yerler de firmalarda ki bordro ve özlük işlerini yapan, idari işleri yürüten birim olarak geçiyor. Aslında haksız değiller. İnsan kaynakları departmanı, öyle yönetim kabiliyeti olmayan ve öyle sadece birilerinin gölgesinde kalarak iş yapan çalışanların elinde ki bu durum kuşkusuz piyasaya hâkim olmuş durumdadır. Firmanın durumuna göre iş gerekleri olarak, Özlük ve bordro işlemleri de idari işler de elbette yapılabilir. İnsan kaynakları departmanı, bir çalışan ihtiyacının doğduğu andan o çalışanın işten çıkış işleminin yapıldığı güne kadar ki tüm süreçlerden sorumludur. Bu sürede birçok Stratejik İnsan Kaynakları süreçleri ( İş analizi ve çıktıları, İnsan kaynakları metrikleri, Performans yönetimi, Ücret yönetimi, İşe alım teknikleri, Eğitim ve Geliştirme) bulunmaktadır. Uygulamasını bilen de çok az İnsan kaynakları çalışanı bulunmaktadır. Her İnsan kaynakları çalışanı, İnsan kaynakları uzmanı değildir. İnsan Kaynakları Uzmanı gerekli eğitimlerini almış alanında kişisel gelişimine önem veren ve iletişimi kuvvetli bireyler olmalıdır. 

            Çalışılması çok önemli yetkinlikler ve kapasite gerektiren bunun yanında bir o kadar da keyifli bu departmanın kolay olduğunu veya önemsiz olduğunu kimse iddia etmemeli. Firmalarınız da bu koltuk kesinlikle eğitimini almamış ve bu mesleğin değerini bilmeyen insanlara teslim edilmemeli. Şunu unutmamalıyız ki birçok farklı karakterde ki insanı yönetmek bir sanattır. O yüzden İnsan Kaynakları uzmanı bu sanata saygı duyan ve işini öğreterek yapan, kendini geliştiren kişi olmalıdır. İşin özü insan kaynaklarının işi küçümsenemeyecek kadar değerli ve kıymetli bir o kadar da kilit rol oynayan bir konumdadır. Yazımı şu söz ile bitirmek istiyorum. Bırakın Sanatı Sanatçılar yapsın.