10 Adımda Mülakat

10 Adımda Mülakat

 

Bir iş görüşmesinde adayların kaçınması gereken bazı kurallar vardır. Birçok aday, belki mülakat sırasında bilmeden veya fark etmeden gözden kaçırıp hata yaptığı yanlış davranışları olabilir.

Karşınızdaki görüşmeciyi etkilemek için, aşağıda yazdıklarıma dikkat etmeniz, görüşmenin seyri açısından daha faydalı olacaktır.

1- Mülakata davet edildiğiniz yere en az 10 dakika öncesinden ve kılık-kıyafetinize özen göstererek gidiniz. 

2- Telefonunuzu sessize alın. İlk temasta minik bir gülümseme iyidir. Göz teması kurun. Oturacak yer gösterilmeden oturmayın. Vücut dilinize özen gösterin. Mülakat başından sonuna kadar pozitif olmaya çalışın. 

3- Bazı görüşmeciler sizden özgeçmiş isteyebilirler. O yüzden mutlaka görüşmelere ‘ne olur- ne olmaz’ diyerek özenle hazırladığınız bir özgeçmişinizi götürmeyi unutmayın. 

4- Sizden kendinizi tanıtmanız istendiğinde öncesinde prova yapın. Buradaki konuşmanız karşınızda ki insanı etki altında bırakacak ve sizin hakkınızda olumlu veya olumsuz düşündürecek kırılma anıdır. Çünkü kendinizi tanıtırken öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye  açık olduğunuzu göstermeniz gerekir. (Tabi herkes öğrenmek istiyorum der! Peki siz kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz. Aldığınız eğitimler veya tecrübenizle mi yetiniyorsunuz? Eğer durum böyleyse bence hiç bu konuya girmeyin. Aksi durum varsa, yani siz kendinizi sürekli geliştiren, yeni trendleri takip eden, araştıran biriyseniz bu konuya da mutlaka değinin) 

5- Görüşmecinin sorduğu tüm sorulara ‘yaratıcı cevaplar vereyim de etkilensin’ diye çok fazla felsefe yapmayın. Daha net ve sade cevaplar verin. Bildiğiniz konularda bildiğinizi gösteren 1-2 cümle kurmanız yeterli. Bilmediğiniz konularda yorum yapmaktan kaçının. Ama ‘öğrenmeye aç(ık)’ olduğunuzu da gösterin. 

6- Bazı görüşmeciler çok samimi ve içten davranırlar. Bunun tek sebebi sizi olabildiğince rahatlatmak ve sizinle bir arkadaş gibi konuşmak. İş mülakat havasından çıkar. Burada çok dökülen gördüm. ☺ Görüşmeciye; özel hayatıyla ilgili soru soran mı dersiniz, eski işyerini-yöneticisini sürekli kötüleyen, ağzından kötü laflar mı çıkartan vb. O yüzden çok dikkat edin. 

7- Gittiğiniz firmayı en az üç kaynaktan ARAŞTIRIN. Birincisi, firmanın resmi web sitesi üzerinden vizyon ve misyonunu okuyun. İkincisi, varsa sosyal medya hesapları ve üçüncüsü ise bir forum sitesi\sayfası üzerinden veya Google kullanıcı yorumları faydanıza olabilir. 

8- Görüşmeciye soru sormak önemlidir. Ama maalesef bunu abartan arkadaşlar yok değil. Bazı adaylar görüşmeci konuşurken (heyecandan olduğuna inanıyorum) odağını kaybedebiliyor. Bir anda kafası başka yere gidiyor. Mesela görüşmeci çalışma koşullarını anlattıktan sonra mülakatın sonunda soru soran aday, az önce anlatılan şeyi sorabiliyor. Bu yüzden burada 2 noktanın altını çizmek istiyorum. Ben etkilenmem böyle şeylerden fakat etkilenen meslektaşlarım olabilir. Birincisi, görüşme boyunca odağınızı kaybetmemeye çalışın. Dikkatlice dinlemeniz oldukça önemli. İkincisi ise soru sorayım diye sormayın. Gerçekten aklınıza takılan bir şey varsa sorun. Yani bazen görüşmeciler bazı konuları atlayabilir. Örnek verelim en basitinden. Orada yapacağınız işle alakalı soru sormanız ve merak ettiklerinizi yöneltmeniz daha iyi olacaktır. 

9- Görüşme sonunda teşekkür edip gidebilirsiniz. Not: Son tavsiyem ne zaman geri dönüş yapacakları ya da işe alındığınızı bilgilendirip bilgilendirmeyecekleri gibi sorular yöneltmeyin derim. Zira bu dönüşler işverenin biraz kültürüne kalmış bir konudur. Ayrıca olumlu-olumsuz dönüşleri yapan firma zaten görüşme sonunda size bunu söylerler.  Son olarak; iş görüşmesinin başarılı geçmemesi durumunda kendinizi kötü hissetmek yerine, sizin için artılarının ve eksilerinin neler olduğunu düşünmenizde ve bunu bir deneyim olarak görmenizde fayda var.